Nema interesovanja snabdijevača

Bez autora
Oct 12 2011

U Crnoj Gori u prethodnom periodu stvoreni su normativni uslovi za razvoj tržišta električne energije, ali i dalje nema prave konkurencije ni interesovanja potencijalnih snabdjevača. "Energy financing team" iz Herceg-Novog, kao jedini imalac licence za tržišno snabdijevanje kvalifikovanih kupaca, još nije počeo sa obavljanjem te djelatnosti. Slična situacija je i u regionu, navodi se u prijedlogu finansijskog i izvještaja o radu RAE za prošlu godinu, koji je dostavljen Skupštini Crne Gore. Razlika je, međutim, u tome što su tamo i pored postojanja dosta velikog broja snabdjevača, tržišta nelikvidna ili praktično i ne postoje, jer se zanemarljiv broj potrošaca, opredijelio da umjesto klasičnog snabdijevanja kod Elektroprivrede, pređu kod nekog od tržišnih snabdijevača kvalifikovanih kupaca. Postoji više razloga sporog zaživljavanja tržišta i najznačajniji su nepovjerenje kupaca prema novom načinu snabdijevanja i nepostojanje dovoljno atraktivnih ponuda tržišnih snabdjevača, sa nižim cijenama kojima bi privukli kupce i konkurisali državnim elektroprivrednim kompanijama.

Nema interesovanja snabdijevačaU Crnoj Gori u prethodnom periodu stvoreni su normativni uslovi za razvoj tržišta električne energije, ali i dalje nema prave konkurencije ni interesovanja potencijalnih snabdjevača - ocijenili su iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Saopštili su da "Energy financing team" iz Herceg-Novog, kao jedini imalac licence za tržišno snabdijevanje kvalifikovanih kupaca, još nije počeo sa obavljanjem te djelatnosti.

Slična situacija je i u regionu, navodi se u prijedlogu finansijskog i izvještaja o radu RAE za prošlu godinu, koji je dostavljen Skupštini Crne Gore.

- Razlika je, međutim, u tome što su tamo i pored postojanja dosta velikog broja snabdjevača, tržišta nelikvidna ili praktično i ne postoje, jer se zanemarljiv broj potrošaca, opredijelio da umjesto klasičnog snabdijevanja kod Elektroprivrede, pređu kod nekog od tržišnih snabdijevača kvalifikovanih kupaca – navode iz RAE.

Oni smatraju da postoji više razloga sporog zaživljavanja tržišta i da su najznačajniji - nepovjerenje kupaca prema novom načinu snabdijevanja i nepostojanje dovoljno atraktivnih ponuda tržišnih snabdjevača, sa nižim cijenama kojima bi privukli kupce i konkurisali državnim elektroprivrednim kompanijama.

U RAE smatraju da je veličina i dimenzije tog tržišta predstavljaju ograničavajući faktor, jer broj i vrsta kvalifikovanih kupaca, kao i njihove potrebe, osim Kombinata aluminijuma, nijesu takve da bi privukle veći broj trgovaca i snabdijevača - objasnili su iz RAE.

Regulator je u prošloj godini izdao jednu licencu za proizvodnju električne energije kompaniji Zeta enerdži iz Danilovgrada, dok je u oblasti nafte i gasa izdato ukupno 11 licenci, od čega tri za skladištenje i distribuciju, šest za prodaju i snabdijevanje i dvije za komercijalni transport.

Kako se navodi u izvještaju, RAE je obavila izmjenu u osam ranije izdatih licenci, zbog proširenja ili smanjenja obima djelatnosti. Takođe su, zbog prestanka obavljanja te djelatnosti, opozvane tri licence.

U izvještaju dostavljenom Skupštini, između ostalog, detaljno su obrazloženi finansijsko poslovanje i aktivnosti RAE u prošloj godini, oblast izdavanja licenci, utvrđivanje tarifa za električnu energiju i cijene uglja, kao i odlučivanje po žalbama na odluke elektroenergetskih subjekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik