Nema više gasa na rate

Bez autora
Oct 16 2012

Odlukom Upravnog odbora "Srbijagasa", građanima je omogućen reprogram duga za gas, na dve do četiri rate, a od novebra je ukinuto odloženo plaćanja računa. Sa septembarskim obračunom, potrošačima je stiglo obaveštenje da mesečne račune više neće plaćati iz dva dela, već u celosti.Od 2008. godine domaćinstva su bila rasterećena, tokom šest meseci zimske potrošnje gasa, kada su i računi veći, plaćali su 62 i po odsto onog što potroše, a preostalih 37,5 odsto su otplaćivali kroz račune u letnjem periodu.

Nema više gasa na rate"Srbijagas" od novembra ukida plaćanje računa iz dva dela, zbog otežanih uslova poslovanja. Iako je sadašnja cena, kako kažu u tom preduzeću, 30 odsto niža od tržišne, za najsiromašnije pripremaju nove povlastice.

Odlukom Upravnog odbora "Srbijagasa", građanima je omogućen reprogram duga za gas, na dve do četiri rate, a od novebra je ukinuto odloženo plaćanja računa.

Sa septembarskim obračunom, potrošačima je stiglo obaveštenje da mesečne račune više neće plaćati iz dva dela, već u celosti.

Od 2008. godine domaćinstva su bila rasterećena, tokom šest meseci zimske potrošnje gasa, kada su i računi veći, plaćali su 62 i po odsto onog što potroše, a preostalih 37,5 odsto su otplaćivali kroz račune u letnjem periodu.

Penzionerskom domaćinstvu Rozalije i Šandora Varge iz Kikinde, u grejnoj sezoni mesečni račun za gas je 7.000 dinara. Mnogo im je kažu, značilo što taj iznos nisu davali odjednom. Od oktobra do aprila plaćali su oko 4.500, a ostatak - 2.500 dinara, narednih šest meseci kada nema grejanja.

"Sa našim malim penzijama već smo isključili jednu peć. Iz dva dela smo plaćali. Izgleda da ćemo sada morati još jednu peć da isključimo", kaže Rozalija Varga.

Odloženo plaćanje Vlada je odobrila za sezonu 2008. i 2009. godina kako bi ublažili tadašnje poskupljenje gasa od 60 odsto.

"Srbijagas" je na osnovu odluke Upravnog odbora preduzeća tu olakšicu primenjivao u protekle četiri godine. Građane su obavestili da toga više nema.

"Usled otežanih uslova poslovanja preduzeća Srbijagas, u skladu sa odlukom Upravnog odbora preduzeća od 28. septembra 2012, prinuđeni smo da ukinemo odloženo plaćanje 37,5 odsto od ukupnog računa za isporučeni prirodni gas", saopštio je "Srbijagas".

Račune, već od novembarskog, kako i piše u obaveštenju, građani će plaćati u celosti.

"Srbijagas" je u gubicima, Vlada nije odobrila poskupljenje gasa, a sadašnja cena je, kažu, 30 odsto niža od tržišne. Ipak, nekih povlastica će biti.

Kako RTS saznaje, "Srbijagas" priprema paket novih, većih olakšica za socijalno ugrožena domaćinstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik