Nemačka podrška "Južnom toku"

Bez autora
Mar 22 2011

Novi partner "Gasproma" i italijanske kompanije "Eni" u projektu "Južni tok" biće nemački holding "Vinteršal", o čemu je juče u Moskvi potpisan memorandum.U skladu sa dokumentom, "Vinteršal" će dobiti 15 odsto u projektu, na račun "Enija", a "Gasprom" će sačuvati svojih 50 odsto, čak i pri ulasku novih kompanija. Investicije nemačke kompanije procenjuju se na dve milijarde evra.

Nemačka podrška "Južnom toku"U projekat gasovoda "Južni tok" uključila se i nemačka kompanija "Vinteršal", čija se investicija procenjuje na dve milijarde evra. Važna i politička podrška Nemačke celom projektu, ocenjuju analitičari.

Novi partner "Gasproma" i italijanske kompanije "Eni" u projektu "Južni tok" biće nemački holding "Vinteršal", o čemu je juče u Moskvi potpisan memorandum, piše moskovski dnevnik Komersant.

U skladu sa dokumentom, "Vinteršal" će dobiti 15 odsto u projektu, na račun "Enija", a "Gasprom" će sačuvati svojih 50 odsto, čak i pri ulasku novih kompanija, piše list.

Dnevnik navodi da se investicije nemačke kompanije procenjuju na dve milijarde evra, ali navodi ocene analitičara da je za "Gasprom" važnija politička podrška Nemačke za taj projekat.

List podseća da su sa četvrtim učesnikom projekta, francuskom kompanijom EDF već potpisana dva memoranduma, ali da kompanija tako nije dobila svoj deo u gasovodu.

Analitičar Valerij Nesterov iz Trojke dijalog rekao je Komersantu da povećanje broja partnera u projektu povećava šanse za bolji odnos EU prema projektu.

Šef grupe za analize na sektoru gasa u istočnoj Evropi Mihail Korčemkin navodi da je "Gaspromu" politički važno da izgradi gasovod, a da podrška još jedne evropske kompanije predstavlja korak ka realizaciji projekta.

U isto vreme, dodao je on, nemački partneri ulaze u projekat računajući na niže cene pri daljim isporukama gasa.

"Iskustvo pokazuje da za potpisivanje protokola o namerama 'Gasprom' daje povlastice vredne stotine miliona dolara", tvrdi Korčemkin, uz ocenu da se "Eni" i EDF neće protiviti ulasku "Vinteršala" i napomenu da nije isključeno da bi do konačnog investicionog rešenja neko mogao da izađe iz projekta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik