Nijedna zemlja nije energetsko ostrvo

Bez autora
Nov 10 2014

Veliki potrošači električne energije, uglavnom britanski investitori u BiH, te predstavnici regulatornih tijela u BiH, prisustvovali su seminaru o liberalizaciji tržišta električne energije u BiH, koja bi trebala početi od januara 2015. godine. Zamjenica britanskog ambasadora u BiH Jo Lomas izjavila je da će kompanije u BiH od 1. januara 2015. moći birati dobavljača električne energije na osnovu pouzdanosti, kvaliteta, cijene i drugih kriterija, te je dodala kako liberalizacije tržišta igra važnu ulogu u ekonomskim reformama u BiH, te da će pomoći zemlji da postane istinska tržišna ekonomija i dovesti do povećanja investicija uz koje dolazi do otvaranja novih radnih mjesta.

Nijedna zemlja nije energetsko ostrvoVeliki potrošači električne energije, uglavnom britanski investitori u BiH, te predstavnici regulatornih tijela u BiH, prisustvovali su seminaru o liberalizaciji tržišta električne energije u BiH, koja bi trebala početi od januara 2015. godine.

Zamjenica britanskog ambasadora u BiH Jo Lomas izjavila je da će kompanije u BiH od 1. januara 2015. moći birati dobavljača električne energije na osnovu pouzdanosti, kvaliteta, cijene i drugih kriterija, te je dodala kako liberalizacije tržišta igra važnu ulogu u ekonomskim reformama u BiH, te da će pomoći zemlji da postane istinska tržišna ekonomija i dovesti do povećanja investicija uz koje dolazi do otvaranja novih radnih mjesta.

Ušteda novca

Izvršni direktor i partner u britanskoj firmi Alfa Energy Group Damir Ahmović učesnicima seminara je prezentirao iskustva o liberalizaciji tržišta jer je ova kompanija bila sudionik u liberalizaciji tržišta električne energije u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i drugim evropskim zemljama te da im je poznat obrazac po kojem se ona odvija.

On je istakao da je jedna od najljepših tekovina modernog kapitalizma to što potrošači imaju mogućnost izbora i znaju kako, kada i koliko žele da plaćaju za usluge koje nisu određene nekom regulacijom, što za sobom donosi val promjena. A promjene bi se, prema njegovim riječima, trebale ogledati u smanjenju cijene za kompanije, što bi im trebalo omogućiti da uštede novac koji mogu reinvestirati.

"Mi kao kompanija se ne bavimo sa domaćinstvima, naš fokus je biznis sektor. Ono što će sa otvaranjem tržišta i prvom fazom liberalizacije doći je pad cijena, jer se ne može drugačije ući na tržište. A gdje dalje to ide? Moram reći da nijedna zemlja u Evropi ne može da bude energetsko ostrvo. Cijene unutar jedne zemlje koliko god su određene balansom kupaca i prodavaca i masom drugih faktora, određene su i vanjskim faktorima. BiH trenutno izvozi energiju i to će imati uticaja na cijene na domaćem tržištu. A ne smijemo zaboraviti da u Evropi treba investirati u energetski sektor 2,2 triliona dolara do 2035. godine", kazao je Ahmović.

Monopol

Elektroprivrede koje su do sada imale monopol na tržištu u BiH, doći će u situaciju da moraju konkurisati sa ostalim ponuđačima na tržištu. Što se tiče potrošača, za njih je najvažnije da će imati mogućnost izbora, neće više biti ovisni o jednoj kompaniji koja određuje uslove i traži bezuslovno prihvatanje ponude. Potrošači taj prelazak na drugog ponuđača neće osjetiti osim što će dobijati račun od druge kompanije, koja će im obračunavati potrošnju po cijeni koju su izabrali.

Ahmović je istakao da, ipak, treba biti oprezan, jer kada su u pitanju poslovni interesi uvijek se pojavljuje veliki broj kompanija, koje daju razna obećanja koja se ne mogu ispuniti. Pošto su tarifne strukture vrlo kompleksne, kupac izabere jedno, a dobije drugo, na to treba paziti.

"Tržište prolazi kroz teške i dobre faze, kad se sve to slegne i kad se isfiltriraju ozbiljni ponuđači, koji su u mogućnosti da daju konkurentne i transparentne cijene, onda ja kao kupac imam mogućnost da izaberem ono što je najpovoljnije za mene", kazao je Ahmović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik