Nijemci zainteresovani za izgradnju hidroelektrana u RS

Bez autora
Apr 15 2010

Njemački privrednici zainteresovani su za ulaganja u Republiku Srpsku /RS/, posebno u oblasti energetike, i to za izgradnju hidroenergetskih objekata, prvenstveno na rijeci Drini. Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik i ministar energetike i rudarsta Slobodan Puhalac razgovarali su danas u Berlinu sa saveznim ministrom za ekonomiju Rajnerom Bruderleom i predstavnicima njemačkih kompanija o mogućnostima poboljšanja ukupne ekonomske saradnje o otvaranju vrata direktnim njemačkim investicijama u Srpsku, a posebno o saradnji u oblasti energetike. Za izgradnju hidroenergetskih objekata u RS najviše je zainteresovan njemačka kompanija RVE (RWE). Obje strane su pokazale interesovanje za saradnju, te slijedi složeni proces koji zahtijeva precizan dogovor o daljim procedurama. Danas je dat snažan podsticaj da se intenziviraju razgovori i da se u što skorije vrijeme preciziraju tačni modeli saradnje.

Nijemci zainteresovani za izgradnju hidroelektrana u RSNjemački privrednici zainteresovani su za ulaganja u Republiku Srpsku /RS/, posebno u oblasti energetike, i to za izgradnju hidroenergetskih objekata, prvenstveno na rijeci Drini, izjavio je Srni savjetnik predsjednika Vlade RS Gordan Milošević.

"Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik i ministar energetike i rudarsta Slobodan Puhalac razgovarali su danas u Berlinu sa saveznim ministrom za ekonomiju Rajnerom Bruderleom i predstavnicima njemačkih kompanija o mogućnostima poboljšanja ukupne ekonomske saradnje o otvaranju vrata direktnim njemačkim investicijama u Srpsku, a posebno o saradnji u oblasti energetike", rekao je Milošević, koji sa Dodikom boravi u radnoj posjeti Berlinu.

Prema njegovim riječima, za izgradnju hidroenergetskih objekata u RS najviše je zainteresovan njemačka kompanija RVE (RWE).

Milošević je rekao da su obje strane pokazale interesovanje za saradnju, te da slijedi složeni proces koji zahtijeva precizan dogovor o daljim procedurama.

"Danas je dat snažan podsticaj da se intenziviraju razgovori i da se u što skorije vrijeme preciziraju tačni modeli saradnje", dodao je Milošević.

Prema njegovim riječima, ti razgovori na tehničkom nivou traju već nekoliko mjeseci i današnji sastanak u Berlinu bio je određena vrsta političke potvrde i podrške da je taj projekat na pravom putu i da treba da se intenziviraju razgovori i u narednim mjesecima dođe do konkretnog modela saradnje između RS i kompanije RVE, nakon čega bi se pristupilo izradi planova za izgradnju hidroenergetskih objekata u Srpskoj.

Osim saradnje u oblasti energetike, na sastanku je bilo riječi i šumarstvu, poljoprivredi i određenim industriskim granama u RS, koje su interesantne za određene njemačke kompanije.

"U tom smislu ministar Bruderle je istakao da je lično zainteresovan za takvu vrstu saradnje i nagovijestio mogućnost posjete Srpskoj u narednim mjesecima", dodao je Milošević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik