NIS nastavlja da razvija projekat Obudovac u Republici Srpskoj

Bez autora
Apr 28 2021

Kompanija NIS realizovala je projekat seizmičkih istraživanja na teritoriji regiona Posavine, u okolini sela Obudovac, u opštini Šamac, Pelagićevo i Donji Žabari u Republici Srpskoj (BiH) čiji je cilj pronalaženje novih rezervi nafte i gasa.

Na taj način NIS je nastavio sa razvojem projekta "Obudova", a pored izvođenja geofizičkih ispitivanja (2D seizmike), usvojenim investicionim programom planirano je i bušenje konturno-istražne bušotine na ovom području krajem 2021. godine, saopćeno je iz NIS-a.

U okviru projekta, sprovedena su geofizička ispitivanja na prostoru od 135 kilometara, na području sela Obudovac, a radovi su završeni u prvoj polovini aprila. Istraživanja su izveli "Naftagas Naftni servisi" NIS-a korišćenjem savremene opreme za snimanje seizmičkih podataka.

Radovi su sprovedeni u skladu sa strogim ekološkim standardima, uz poštovanje najviših standarda u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Seizmičkim 2D istraživanjima meri se brzina prostiranja seizmičkih talasa na osnovu kojih će biti definisana pozicija potencijalnih ležišta nafte i gasa. Nakon završetka geofizičkih istraživanja slijedi obrada i interpretacija 2D seizmičkih podataka s ciljem otkrivanja novih rezervi nafte i gasa.

Radove u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske NIS realizuje preko zavisnog društva "Jadran-Naftagas" koje posjeduje koncesiju za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika (sirove nafte i gasa) na cijeloj teritoriji Republike Srpske. Osnovni zadatak i cilj "Jadran-Naftagasa" je da se otkriju komercijalne rezerve nafte i gasa kako bi počela komercijalna proizvodnja na teritoriji Republike Srpske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik