Nišlije neće gas

Bez autora
Oct 11 2011

Uvođenje gasa u niška domaćinstva, izgleda neće ići onako kako je planirano. Iako je magistralni gasovod ovde stigao još 2003. godine, a u međuvremenu izgrađen i prsten primarne gasovodne mreže oko grada, od 8.000 gotovih priključaka koliko Nišlije imaju na raspolaganju, do sada se na mrežu priključilo oko 200 domaćinstava (od planiranih 75.000) i 42 firme. Na gasni prsten mogu da se priključe skoro svi značajniji industrijski potrošači i ostala pravna lica kao i domaćinstva u naseljima Brzi brod, Nikola Tesla, Industrijska zona "Nais", Ratko Pavlović, Ćele kula, Ratko Jović, Crvena zvezda i Ledena stena. Primera radi, u industrijskoj zoni "Nais", za sada nema ni jednog jedinog aktivnog potrošača. Do formiranja sopstvenog javnog preduzeća "Nais-gas", kako je ranije planirano, koje do sada još nije i zaživelo, sve aktivnosti od distribucije do naplate gasa, poverene su preduzeću za izgradnju gasovodnih sistema, transport i promet prirodnog gasa "Jugorosgaz". Oko 3.000 evra koliko treba za priključak i instalaciju, malo koji Nišlija može da izdvoji, makar i na rate, pa su struja, drva i ugalj i dalje dominantni energenti.

Nišlije neće gasUvođenje gasa u niška domaćinstva, izgleda neće ići onako kako je planirano.

Iako je magistralni gasovod ovde stigao još 2003. godine, a u međuvremenu izgrađen i prsten primarne gasovodne mreže oko grada, od 8.000 gotovih priključaka koliko Nišlije imaju na raspolaganju, do sada se na mrežu priključilo oko 200 domaćinstava (od planiranih 75.000) i 42 firme.

Na gasni prsten mogu da se priključe skoro svi značajniji industrijski potrošači i ostala pravna lica kao i domaćinstva u naseljima Brzi brod, Nikola Tesla, Industrijska zona "Nais", Ratko Pavlović, Ćele kula, Ratko Jović, Crvena zvezda i Ledena stena. Primera radi, u industrijskoj zoni "Nais", za sada nema ni jednog jedinog aktivnog potrošača.

Do formiranja sopstvenog javnog preduzeća "Nais-gas", kako je ranije planirano, koje do sada još nije i zaživelo, sve aktivnosti od distribucije do naplate gasa, poverene su preduzeću za izgradnju gasovodnih sistema, transport i promet prirodnog gasa "Jugorosgaz".

Oko 3.000 evra koliko treba za priključak i instalaciju, malo koji Nišlija može da izdvoji, makar i na rate, pa su struja, drva i ugalj i dalje dominantni energenti.

- Dugoročno gledano, gas se verovatno isplati, ali meni se zasada više isplate drva, jer toliku investiciju za priključenje na gasovod mogu samo da sanjam - kaže Milun Petrović.

- Racionalnom potrošnjom gasa, svaki račun može biti značajno umanjen. Između ostalog, zavisi i od stepena izolovanosti kuće ili stana koji se greje. Primera radi, za stan od 50 kvadrata za grejnu sezonu treba izdvojiti po važećim cenama između 30.000 i 35.000 dinara ili od 6.000 do 7.000 dinara mesečno - kaže izvršni direktor "Jugorosgaza", Vladimir Koldin.

Zašto sa priključivanjem domaćinstava ide tako sporo, dodaje Koldin, ne mogu da tvrdim, a svakako stoji i to, da ljudi u ovim krajevima još nisu naviknuti na gas koji im je stigao do praga, a i teška ekonomska situacija je učinila svoje.

- Grad je ispunio svoje obaveze na osnovu zakonskih propisa.Obezbeđene su planska dokumentacija, upotrebne dozvole i lokacije za merno-regulacione stanice. Pokazali smo da smo spremni da se realizuje svaka velika investicija, pa i ova - kaže gradonačelnik Miloš Simonović. On podseća da je iz NIP za gasifikaciju pet od osam naselja izdvojeno milion evra.

Svečano u Leskovcu

Ambasador Rusije Aleksanadar Vasiljevič Konuzin, direktor "Jugorosgasa" Vladimir Koldin i gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić, ozvaničili su u utorak početak izgradnje gradske gasovodne mreže. Izgradnja magistaralnog gasovoda Niš - Leskovac, započet pre godinu dana je pri kraju.

Leskovac je obeležio i Dan grada, a svečanoj sednici Skupštine grada prisustvovao je i ambasador Konuzin. Oktobarska nagrada - medalja, dodeljena je kompaniji "Zdravlje Aktavis", dr Miri Ivanović, specijalisti ginekologije i akušerstva, i Maji Cakić, profesoru violine i koncertmajstoru leskovačkog kamernog orkestra "Amorozo".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik