Norvežani se uključuju u gradnju vetroelektrana u Srbiji

Bez autora
Jan 19 2021

NBT AS (NBT), kompanija sa sedištem u Oslu koja investira u vetroelektrane velike snage, postala je partner kompaniji WV International (ranije Windvision) u razvijanju projekata vetroelektrana u Srbiji ukupne snage 800 MW.

Kompanije će na srpskom tržištu nastupati pod imenom  WV-NBT Srbija.

WV International je 2010. godine započeo rad na projektima vetroelektrana u Srbiji. Projekti su sada u naprednoj razvojnoj fazi i spremni su za realizaciju pod transparentnim, konkurentnim i adekvatnim tržišnim uslovima, koje će najavljeni sistem aukcija omogućiti.

WV International posluje u oblasti  obnovljivih  izvora energije skoro 20  godina i prisutan je u osam zemalja: Holandiji, Belgiji, Francuskoj, Španiji, Maroku, Srbiji, Senegalu i Tunisu.

Uspešno je realizovao preko 200 MW projekata vetroelektrana u Belgiji i Francuskoj, ishodovao dozvole za preko 800 MW i izrastao u tim od preko 50 zaposlenih sa ekspertizom za celokupan životni ciklus projekata izgradnje postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije.

NBT  razvija  projekte  vetroparkova  i  upravlja  ovim  elektranama na tržištima u razvoju. Kompanija je osnovana 2004. godine sa sedištem u Oslu u Norveškoj, a najaktivnija je u Kini i Ukrajini.

NBT je pustio u rad vetroelektranu u mestu Baicheng, u provinciji Jilin u Kini, instalisane snage 50 MW. To je bio prvi  projekat  za  proizvodnju električne energije iz energije vetra koji je obezbedio  projektno finansiranje u Kini.

Kasnije, tokom 2011. i 2012. godine, NBT je pustio u rad i vetroelektrane Linxi I i II, instalisane snage 100 MW, koje se nalaze u Unutrašnjoj Mongoliji. U Ukrajini je NBT drugi po veličini proizvođač i operater energije vetra, sa projektima Zophia od 800 MW i Sivashenergoprom  od  250 MW.

Budući da stalno razmatra prilike za projekte i na ostalim tržištima u razvoju, NBT je prepoznao Srbiju kao pouzdano okruženje za zelenu energiju i odlučio da udruži snage sa kompanijom WV International kako bi zajednički realizovali portfolio projekata.

Cilj je da se do 2026. godine pusti u rad 800 MW vetroelektrana, a prvih 168 MW će biti na mreži već 2023. godine.

WV International i NBT će razviti i izgraditi vetroelektrane u skladu sa međunarodnim standardima koji  odgovaraju zahtevima Evropske banke za obnovu i razvoj  (EBRD) i Ekvatorskim principima.

Vetroelektrane će značajno doprineti privrednom razvoju, doneti značajne poreske prihode, obezbediti do dve hiljade radnih mesta tokom izgradnje i imati trajan ekonomski uticaj čak i nakon završetka izgradnje.

Takođe, ovi projekti će značajno povećati udeo obnovljivih izvorau ukupnoj potrošnji električne energije u Srbiji, što je jedan od najvažnijih ciljeva energetskog sektora Republike Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik