Norvežani žele da ulažu u hidroenergetiku

Bez autora
Oct 13 2014

Srbija i Crna Gora će imati više norveških investicija ukoliko stručni tim Norveške agencije za izdavanje garancija za izvozne kredite (GIEK) donese pozitivne ocene o hidroenergetskim projektima, posle nedavne posete dvema zemljama, saopštila je Ambasada Norveške u Beogradu. Delegacija GIEK boravila je u poseti Srbiji i Crnoj Gori od 29. septembra do 4. oktobra s ciljem da ispita mogućnost učešća u finansiranju projekata obnovljive energije i hidroenergetike, navodi se u saopštenju. Tom prilikom, delegacija norveške vladine agencije imala je sastanke s predstavnicima svih relevantnih institucija uključujući ministarstva, nevladine organizacije, banke, međunarodne fondove, Ambasadu Norveške u Beogradu, Fond za investicije i razvoj Crne Gore i sve ostale aktere u razvoju hidroenergetskih projekata.

Norvežani žele da ulažu u hidroenergetikuSrbija i Crna Gora će imati više norveških investicija ukoliko stručni tim Norveške agencije za izdavanje garancija za izvozne kredite (GIEK) donese pozitivne ocene o hidroenergetskim projektima, posle nedavne posete dvema zemljama, saopštila je Ambasada Norveške u Beogradu.

Delegacija GIEK boravila je u poseti Srbiji i Crnoj Gori od 29. septembra do 4. oktobra s ciljem da ispita mogućnost učešća u finansiranju projekata obnovljive energije i hidroenergetike, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Tom prilikom, delegacija norveške vladine agencije imala je sastanke s predstavnicima svih relevantnih institucija uključujući ministarstva, nevladine organizacije, banke, međunarodne fondove, Ambasadu Norveške u Beogradu, Fond za investicije i razvoj Crne Gore i sve ostale aktere u razvoju hidroenergetskih projekata.

Milan Barackov, jedan od organizatora posete, izjavio je da GIEK razmatra svaki projekat pojedinačno te bi stoga i odluke o svakom od njih mogle biti različite - pozitivne ili negativne, u zavisnosti od ukupnog kvaliteta projekta, što obuhvata finansijske, konstrukcione, ekološke i druge kriterijume.

"Vremenski rok za donošenje odluka o takvim projektima takođe može da varira, a proces razmatranja može da traje nekoliko meseci", objasnio je Barackov.

Kao zemlje kandidati za članstvo u Evropskoj uniji, Srbija i Crna Gora su u obavezi da svoje zakone prilagode zakonima EU, ali i da povećaju nivo proizvodnje "zelene" energije iz obnovljivih izvora na 27 odsto ukupne proizvedene energije, podseća se u saopštenju.

Na taj način, korišćenje velikog hidroenergetskog potencijala bi se povećalo, dok bi se značajno smanjila primena ekološki neprimerenih tehnologija koje trenutno imaju udela od 50 odsto u ukupnoj energetskoj proizvodnji.

Prema rečima Barackova, Norveška kao jedan od glavnih proizvođača hidroenergije na globalnom nivou, mogla bi da bude odličan partner balkanskim zemljama, kroz ulaganje u visokotehnološku mehaničku i električnu opremu i gasovode.

"Norveška, takođe, može da podigne nivo znanja lokalnih partnera i podeli pozitivna iskustva koja norveške kompanije i institucije imaju na tom polju", dodao je Barackov.

GIEK je agencija Vlade Norveške koja je osnovana 1960. godine sa ciljem da izdaje garancije norveškim izvoznim kompanijama, a radi u okviru norveškog Ministarstva trgovine i industrije.

Norveški konzorcijum predstaviće se na Sajmu energetike u Beogradu koji će biti održan od 13. do 16. oktobra, zaključuje se u saopštenju Ambasade Norveške.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik