Novi projekti Elektroprivrede BiH: Izgradnja HE Janjići 2015.

Bez autora
Nov 11 2013

Federalna Vlada podržala je inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW) iz Frankfurta bude osigurano 30 miliona eura za realizaciju projekta izgradnje HE Janjići. Instalisana snaga HE Janjići je 13,3 MW, a moguća ukupna godišnja proizvodnja 68,25 Gwh, rečeno nam je u Elektroprivredi BiH. HE Janjići će se graditi na rijeci Bosni na teritoriji koji pripada općini Zenica, i kako kažu u Elektroprivredi BiH, ova hidroelektrana spada u kategoriju hidroelektrana sa niskom branom, sa manjim zahvatom u prostoru i malom akumulacijom koja se formira u samom koritu rijeke.

Novi projekti Elektroprivrede BiH: Izgradnja HE Janjići 2015.Federalna Vlada podržala je inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW) iz Frankfurta bude osigurano 30 miliona eura za realizaciju projekta izgradnje HE Janjići.

Instalisana snaga HE Janjići je 13,3 MW, a moguća ukupna godišnja proizvodnja 68,25 Gwh, rečeno nam je u Elektroprivredi BiH.

Čista energija

HE Janjići će se graditi na rijeci Bosni na teritoriji koji pripada općini Zenica, i kako kažu u Elektroprivredi BiH, ova hidroelektrana spada u kategoriju hidroelektrana sa niskom branom, sa manjim zahvatom u prostoru i malom akumulacijom koja se formira u samom koritu rijeke.

"Električna energija proizvedena u ovoj kategoriji objekata ima karakter čiste energije, a osim toga što će se iskoristiti dio hidroenergetskog potencijala rijeke Bosne i dobiti novi izvor električne energije u BiH korištenjem obnovljivih energetskih resursa, na ovaj način će se dati doprinos ukupnom smanjenju emisije CO2 i ostalih zagađujućih materija", kazali su nam u Elektroprivredi BiH, u kojoj su istakli kako izgradnja ovog objekta predstavlja ispunjenje zahtjeva iz ugovora o uspostavi Energetske zajednice jugoistočne Evrope, kojim su se zemlje potpisnice obavezale da implementiraju regulative EU u energetskom sektoru, te povećaju proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

JP Elektroprivreda BiH radi na pripremi projektne dokumentacije za ovu hidroelektranu, a do sada je urađena studija izvodljivosti i prethodna procjena uticaja na okoliš, slijedi izbor izvođača za izradu idejnog projekta, studije utjecaja na okoliš i studije nultog stanja faune.

Socijalni efekti

"Odobravanje kredita očekujemo do polovine 2014, a odobravanjem kredita zatvorit će se finansijska konstrukcija za izgradnju HE Janjići, koju pored kreditnog zaduženja čine i vlastita sredstva JP Elektroprivreda BiH. Ukoliko sve bude završeno na vrijeme, očekujemo da bi izgradnja HE Janjići trebalo da počne  2015. godine", rečeno nam je u Elektroprivredi BiH.

U EPBiH ističu kako će se izgradnjom objekta poput HE Janjići postići i pozitivni socijalni efekti, jer je procjena da će na izgradnji objekta direktno biti angažovano nekoliko stotina ljudi, a indirektno mnogo više.

- Također, lokalna zajednica će kroz naplatu dijela koncesione naknade i ostalih naknada dobiti redovan izvor prihoda za unapređenje vlastite infrastrukture. Svakako, izgradnja ovog objekta će donekle popraviti nepovoljan odnos hidro i termo-kapaciteta u proizvodnom portfoliu Elektroprivrede BiH, istaknuto je u EPBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik