Novo postrojenje TE-TO-a Zagreb

Bez autora
Jun 28 2011

Novo kogeneracijsko postrojenje u Termoelektrani-toplani (TE-TO) Zagreb danas je pušteno u komercijalni rad čime je završena obnova starih proizvodnih postrojenja u tom energetskom objektu važnom za opskrbu strujom, toplom vodom i parom stanovništva i industrije istočnog dijela Zagreba. Novi Blok L, u čiju je izgradnju uloženo 98,8 milijuna eura, ima planiranu godišnju proizvodnju od 800 GWh električne i 300 GWh toplinske energije. U rad ga je pustila predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je rekla kako Hrvatska u Europsku uniju treba ući gospodarski i energetski osnažena. Od većih energetskih projekata, koji su u raznim fazama realizacije, pored ostalih spomenula je dogradnju termoelektrane Plomin, gradnju hidroelektrana u Lici, obnovu elektrane u Sisku, dogradnju terminala u Sisku i Omišlju te gradnju novog podzemnog skladišta plina. Investicijski potencijal planiranih energetskih projekata prema njezinim riječima veći je od četiri milijarde eura.

Novo postrojenje TE-TO-a ZagrebNovo kogeneracijsko postrojenje u Termoelektrani-toplani (TE-TO) Zagreb danas je pušteno u komercijalni rad čime je završena obnova starih proizvodnih postrojenja u tom energetskom objektu važnom za opskrbu strujom, toplom vodom i parom stanovništva i industrije istočnog dijela Zagreba.

Novi Blok L, u čiju je izgradnju uloženo 98,8 milijuna eura, ima planiranu godišnju proizvodnju od 800 GWh električne i 300 GWh toplinske energije.

U rad ga je pustila predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je rekla kako Hrvatska u Europsku uniju treba ući gospodarski i energetski osnažena. Od većih energetskih projekata, koji su u raznim fazama realizacije, pored ostalih spomenula je dogradnju termoelektrane Plomin, gradnju hidroelektrana u Lici, obnovu elektrane u Sisku, dogradnju terminala u Sisku i Omišlju te gradnju novog podzemnog skladišta plina. Investicijski potencijal planiranih energetskih projekata prema njezinim riječima veći je od četiri milijarde eura.

Predsjednik uprave HEP-a Leo Begović rekao je da je iskoristivost plinskog goriva u novom Bloku L veća od 80%. Očekivani životni vijek opreme i postrojenja je 30 godina. U energetskom sustavu HEP Grupe, Blok L sudjeluje s oko 4% ukupnih godišnjih potreba za električnom energijom i s približno 12% ukupnih godišnjih potreba za toplinskom energijom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik