Nuklearni objekti pod lupom

Bez autora
Oct 11 2011

Jedno od najmlađih javnih preduzeća u Srbiji, iako radi svega dve godine, već se dovodi u vezu sa malverzacijama. Mediji mesecima pišu da "Nuklearni objekti Srbije" nepropisno nabavljaju opremu i nesavesno troše novac građana. Oko 400.000 evra opreme nabavljeno je za potrebe tog javnog preduzeća, od iste firme, na dva tendera. Sve je plaćeno unapred. Na prvu nabavku javio se jedan ponuđač, a na drugu tri ponuđača. Komisije, koje su sa moje strane bile određene da procene najpovoljniju ponudu u skladu sa zakonom, izvršile su procenu i desilo se da u oba slučaja imamo istog ponuđača sa najpovoljnijim ponudama. Iz "Sineks laboratorije", koja je dobila posao, podsećaju da je reč o veoma specifičnim predmetima nabavke među kojima su hidraulični alat za fragmentaciju radioaktivnog otpada, manipulator za njegovo rukovanje i tako dalje. Potvrđuju da su dobili novac unapred, ali pojašnjavaju da je to svetska praksa, jer ukoliko bi kupac odustao, tako specifičnu robu ne bi imali ni gde ni kome da prodaju.

Nuklearni objekti pod lupomNadležna ministarstva već dva meseca istražuju navode o spornim nabavkama u preduzeću "Nuklearni objekti Srbije", ali izveštaj još nije sačinjen. Direktor tvrdi da radi po zakonu i nudi dokumenta na uvid.

Jedno od najmlađih javnih preduzeća u Srbiji, iako radi svega dve godine, već se dovodi u vezu sa malverzacijama. Mediji mesecima pišu da "Nuklearni objekti Srbije" nepropisno nabavljaju opremu i nesavesno troše novac građana.

Oko 400.000 evra opreme nabavljeno je za potrebe tog javnog preduzeća, od iste firme, na dva tendera. Sve je plaćeno unapred.

"Na prvu nabavku javio se jedan ponuđač, a na drugu tri ponuđača. Komisije, koje su sa moje strane bile određene da procene najpovoljniju ponudu u skladu sa zakonom, izvršile su procenu i desilo se da u oba slučaja imamo istog ponuđača sa najpovoljnijim ponudama", kaže Radojica Pešić, direktor Nuklearnih objekata Srbije.

Iz "Sineks laboratorije", koja je dobila posao, podsećaju da je reč o veoma specifičnim predmetima nabavke među kojima su hidraulični alat za fragmentaciju radioaktivnog otpada, manipulator za njegovo rukovanje i tako dalje.

Potvrđuju da su dobili novac unapred, ali pojašnjavaju da je to svetska praksa, jer ukoliko bi kupac odustao, tako specifičnu robu ne bi imali ni gde ni kome da prodaju.

Ipak, nije samo ta nabavka bila sporna. Mediji su raspravljali o tome i koliko se racionalno troši novac. Tako je dva miliona dinara potrošeno na pravljenje znaka firme, štampanja letaka i komunikaciju sa onima koje je trebalo obavestiti o novom preduzeću.

Gotovo četiri miliona dato je za takozvanu reprezentaciju, između ostalog za plaćanje troškova strancima sa kojima se sarađuje. Međutim, sve to je manje od onoga što je vlada odobrila, tvrde u Javnom preduzeću "Nuklearni objekti Srbije".

Bez izveštaja o trošenju novca

Resorno ministarstvo poslalo je komisiju pre 60 dana da utvrdi kako se novac troši.

"Izveštaja još uvek nema, prošlo je skoro dva meseca. Nekoliko puta smo dobijali informaciju od kolega iz Ministarstva finansija da inspekcija nije uradila svoj posao i da im određena dokumenta nisu stavljena na raspolaganje", kaže ministar nauke Žarko Obradović.

"Poslednja informacija koja je stigla od Ministarstva finansija govori da će za dve nedelje izveštaj biti gotov", ističe Obradović.

Na pitanje zašto nisu dostavili sva dokumenta, direktor "Nuklearnih objekata Srbije" kaže da su dokumenta spremna.

"Mi smo do sada dostavili 98 odsto dokumenata. Jedan mali deo vezan je za popis iz 2010. godine, mi smo od njih dobili zahtev pre sedam dana sa rokom od 15 radnih dana da dostavimo dokumenta. Taj rok ističe za sedam dana i mi ćemo ta dokumenta dostaviti", kaže Radojica Pešić.

Odugovlačenje kontrole nije strano Srbiji, ocenjuju u "Transparentnosti Srbija", a to što ni posle dva i po meseca još nema ni slova od izveštaja, kažu, nije dobro.

"Ukoliko želimo da imamo efikasniju borbu protiv korupcije, a i zbog tih ljudi iz preduzeća ako tvrde da je sve u redu, svima bi trebalo da je u interesu da se čitava ta stvar završi što pre i da oni koji ispituju moguće malverzacije izađu što pre sa faktima u javnost", naglašava Nemanja Nenadić iz "Transparentnost Srbije".

I dok direktor tvrdi da su sve nabavke i radovi preduslovi koji bi trebalo da omoguće Srbiji da koristi 5,5 miliona evra iz IPA fondova, u zavisnosti od toga šta u izveštaju bude pisalo, resorno ministarstvo odlučivaće o daljoj sudbini rukovodstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik