Obnovljen šesti agregat “Đerdapa 1“

Bez autora
Apr 08 2011

Na Hidrocentrali "Đerdap 1" u Kladovu završena je revitalizacija šestog agregata, najveća investicija EPS-a u poslednjih deset godina. Zahvaljujući remontu, rok upotrebe je produžen za 30 do 40 godina, a snaga šeste turbine za 10 odsto. Na to će uticati ugradnja 80 odsto nove opreme i materijala koji smanjuju gubitke i omogućavaju protok veće količine vode. Posao su obavile srpske i ruske firme, uz kontrolu ruskih supervizora koji daju garancije za sve radove. Puštanje u rad šestog agregata očekujemo sredinom idućeg meseca. Istovremeno, počeli smo i sa pripremama za remont sledećeg, petog agregata. Međutim, ne možemo tačno da kažemo kada će početi jer to zavisi od toga kada će nam ruska strana isporučiti potrebnu opremu. Sa revitalizacijom se kasnilo sedam meseci, u odnosu na utvrđen rok, zbog velikih oštećenja na gornjem prstenu šestog agregata.

Obnovljen šesti agregat “Đerdapa 1“Na Hidrocentrali "Đerdap 1" u Kladovu završena je revitalizacija šestog agregata, najveća investicija EPS-a u poslednjih deset godina.

Zahvaljujući remontu, rok upotrebe je produžen za 30 do 40 godina, a snaga šeste turbine za 10 odsto, kaže direktor Privrednog društva "HE Đerdap" Dragan Stanković.

On je dodao da će na to uticati ugradnja 80 odsto nove opreme i materijala koji smanjuju gubitke i omogućavaju protok veće količine vode.

Posao su obavile srpske i ruske firme, uz kontrolu ruskih supervizora koji daju garancije za sve radove. 

"Puštanje u rad šestog agregata očekujemo sredinom idućeg meseca. Istovremeno, počeli smo i sa pripremama za remont sledećeg, petog agregata. Međutim, ne možemo tačno da kažemo kada će početi jer to zavisi od toga kada će nam ruska strana isporučiti potrebnu opremu", naglasio je Stanković i naveo da se sa revitalizacijom kasnilo sedam meseci, u odnosu na utvrđen rok, zbog velikih oštećenja na gornjem prstenu šestog agregata. 

"Ne očekujemo da će takvih problema biti i kod remonta sledećih pet agregata, koji treba da budu završeni do 2015. godine, ali smo za svaki slučaj angažovali nemačku firmu DSD da nam uradi dva rezervna gornja prstena, da bi sprečili eventualne probleme", dodao je Stanković. 

Na pitanje hoćemo li posle kompletne revitalizacije proizvoditi više struje od rumunske strane, Stanković je odgovorio da su naši agregati drugačijih karakteristika i imaju veći stepen korisnosti. Trebalo bi da proizvodimo više struje od Rumuna, jer kroz naše turbine može da se propusti pet odsto više vode, kaže Stanković. 

Rukovodstvo Đerdapa ističe da i pored radova na šestom agregatu nije smanjen obim proizvodnje električne energije i da je plan ove hidroelektrane prošle godine prebačen za 15 odsto. 

Ukupna vrednost revitalizacije HE "Đerdap 1" iznosi 168 miliona dolara, od čega je 100,5 miliona obezbedjeno iz starog klirinškog duga bivšeg Sovjetskog saveza prema SFR Jugoslaviji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik