Obnovljivi izvori energije u BiH: Slabo iskorištene mogućnosti

Bez autora
Apr 20 2015

Obnovljivi izvori energije do 2020. godine trebali bi sudjelovati u ukupnoj proizvodnji energije u BiH sa najmanje 40 posto. To je cilj koji je pred ovu državu postavila Energetska zajednica. Međutim, pitanje je da li će ga BiH ispuniti, posebno kada je riječ o energiji biomase. Postrojenje, prvo u BiH za proizvodnju bioplina iz stajnjaka kod Laktaša u sjeverozapadnom dijelu države, postoji već osam godina. U njegovu gradnju i opremanje uloženo je 300.000 eura. Jedan je to od projekata Caritasa, sa ciljem otvaranja novih radnih mjesta, te razvoj i unapređenje stočarske proizvodnje. Cilj je zaokružiti proizvodnju na farmi - od stočne hrane, uzgoja muznih grla, proizvodnje mlijeka i sira - do iskorištavanja gnojiva na ekološki način za proizvodnju električne energije. Iako je tehnički ispravno, postrojenje ne radi.

Obnovljivi izvori energije u BiH: Slabo iskorištene mogućnostiObnovljivi izvori energije do 2020. godine trebali bi sudjelovati u ukupnoj proizvodnji energije u BiH sa najmanje 40 posto. To je cilj koji je pred ovu državu postavila Energetska zajednica. Međutim, pitanje je da li će ga BiH ispuniti, posebno kada je riječ o energiji biomase.

Postrojenje, prvo u BiH za proizvodnju bioplina iz stajnjaka kod Laktaša u sjeverozapadnom dijelu države, postoji već osam godina. U njegovu gradnju i opremanje uloženo je 300.000 eura. Jedan je to od projekata Caritasa, sa ciljem otvaranja novih radnih mjesta, te razvoj i unapređenje stočarske proizvodnje.

Cilj je zaokružiti proizvodnju na farmi - od stočne hrane, uzgoja muznih grla, proizvodnje mlijeka i sira - do iskorištavanja gnojiva na ekološki način za proizvodnju električne energije. Iako je tehnički ispravno, postrojenje ne radi.

"Došlo je sada do nekog nesporazuma tj. različitog tumačenja zakona između regulatora i operatora. Tako da u ovom trenutku postrojenje ne radi. Ukoliko bi radilo, a tehnički je ispravno, kompletna energija bi išla u mrežu i mi je ne bismo mogli koristiti, a s druge strane imamo troškove za održavanje postrojenja", kaže Draženko Budimir, direktor zemljoradničke zadruge Livač.

Dodatni problem je to što nema državne strategije, ni zakona, kad je riječ o proizvodnji električne energije iz bioplina ili biomase.

"Najveći je problem preglomazni birokratski aparat i što se nama, kao proizvođaču, ne nude rješenja.  Nas tretiraju kao i velike proizvođače električne energije i to predstavlja veliki problem jer od nas zahtijevaju isto što i od njih, a što nema smisla", smatra Budimir.

Državni regulatori električne energije svjesni su problema.

"Kada je u pitanju biomasa, BiH ima određenu kvotu koju bi trebala ispuniti u narednom periodu. Ovdje ostaje pitanje nadležnosti institucija. Državna regulatorna komisija ima malo nadležnosti, a one su većinom na entitetskim komisijama", rekao je Nikola Pejić, predsjedavajući Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK).

Danas je drvo najveći izvor bioenergije, ali mogu biti korišteni i drugi, poput otpadaka drvne industrije i organskih komponenti industrijskog otpada. Čak se i isparavanja sa deponija otpada mogu koristit kao izvor biomase.

Bosna i Hercegovina ima zavidne potencijale biomase, čemu ide u prilog i činjenica da je gotovo 50 posto teritorija BiH pokriveno šumama, a ne treba zanemariti i biomasu nastalu u poljoprivredi.

Prema nekim istraživanjima, kada bi se umjesto u izvoz, drvna goriva usmjerila u domaću potrošnju za potrebe grijanja, to bi omogućilo smanjenje uvoza plina za blizu 46 posto što bi, prevedeno, omogućilo uštedu od blizu 56 milijuna eura godišnje.

Svi uključeni slažu se: Mogućnost proizvodnje energije iz obnovljivih izvora za BiH, očito, nije problem, ali zakonska regulativa jest.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik