Očekuje se osnivanje berze električne energije

Bez autora
Feb 18 2021

Energetsko tržište specifičan je, kompleksan i vrlo složen segment tržišta u kojem se uravnotežuju i globaliziraju odnosi između ponude više vrsta energije i stalno rastuće potražnje za energijom i energentima.

Napredak

Provođenjem reformi energetskog tržišta, kako su nam kazali u federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije, stvaraju se, između ostalog, uslovi za kreiranje stabilnog i jedinstvenog regulatornog okvira i tržišnog prostora koji osigurava pouzdano snabdijevanje energijom, privlačenje stranih i domaćih investicija u energetske sektore, nova zapošljavanja, diverzifikaciju pravaca i izvora snabdijevanja energijom.

- Sinergijskim provođenjem ovih mjera i aktivnosti stvaraju se realni uslovi za dugoročan napredak bh. ekonomije, a najveći napredak u reformama energetskog sektora ostvaren je u elektroenergetskom sektoru uspostavljanjem nezavisnih regulatora, jedinstvene prenosne kompanije Elektroprijenos BiH i Nezavisnog operatora sistema BiH, kažu u FMERI-ju.

Podsjetili su na to kako je tržište električne energije u BiH formalno otvoreno 1. januara 2015. godine. Od tada pa do danas više firmi je ili promijenilo svog snabdjevača električnom energijom ili je s postojećim snabdjevačem uspjelo ispregovarati bolje uslove snabdijevanja električnom energijom.

- Nastavak reformi u elektroenergetskom sektoru u BiH bi trebao donijeti istu prednost i kategoriji domaćinstava, tako da i oni mogu izabrati svog snabdjevača ukoliko im on ponudi bolju cijenu ili uslove snabdijevanja električnom energijom. Također, nakon donošenja zakonske regulative iz oblasti obnovljivih izvora energije uspostavljen je Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, te su u prethodnom periodu ostvareni značajni rezultati u povećanju udjela energije iz obnovljivih izvora energije, istakli su iz resornog ministarstva dodajući kako se prestrukturiranje elektroenergetskog sektora uključujući razdvajanje Operatora distributivnog sistema, očekuje usvajanjem Programa o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH, koji se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri.

Iz FMERI-ja kažu kako program prestrukturiranja elektroenergetskog sektora podrazumijeva i proces prestrukturiranja rudnika uglja koji obuhvata tehničko-tehnološko, finansijsko, socijalno i organizacijsko prestrukturiranje.

- Reorganizacija rudnika, prije svega, podrazumijeva analizu i unapređenje postojeće organizacije rudnika kako bi se postiglo što kvalitetnije upravljanje troškovima proizvodnje, povećanje produktivnosti kroz unapređenje radno-tehnološke discipline te iskoristivosti proizvodnih kapaciteta i povećanje odgovornosti upravljanja na svim nivoima. Također, na državnoj razini očekuje se osnivanje berze električne energije, dodali su iz FMERI-ja govoreći o reformama koje nas očekuju.

Benefiti

Kako kažu, za razliku od sektora električne energije koji je posljednjih godina doživio značajan napredak i promjene, u sektoru gasa ne postoji uređen zakonodavni okvir koji bi bio usklađen s propisima Energetske zajednice, tj. Evropske unije koje je BiH obavezna da ispoštuje, a nepostojanje adekvatne legislative utiče na transparentnost cijena i sigurnosti snabdijevanja gasom.

Reforma energetskog tržišta će nam, kako su naglasili, donijeti više benefita poput osiguranja redovnog i sigurnog snabdijevanja energijom i energentima, privlačenje stranih investitora u energetski sektor, povećanja efikasnosti korištenja energije, smanjenja štetnih učinaka energetskih izvora na prirodu i čovjekov okoliš, diverzifikacije energenata, odnosno olakšanja prijelaza od tradicionalnih na ekološki, tehnološki i ekonomski prihvatljivije oblike energije, diverzifikacije izvora i pravaca snabdijevanja energijom posebno prirodnog gasa, ispunjavanja potpisanih međunarodnih obaveza, proširenja međunarodne energetske saradnje i stabilizacije energetskog tržišta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik