Odbijeno šest ponuda

Bez autora
Mar 06 2011

Ministarstvo ekonomije Crne Gore nije prihvatilo nijednu od šest konsultantskih ponuda vezanih za tender za istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju. Nijedna ponuda nije odgovarala postavljenim uslovima. Traže se pravne firme koje se bave apstrim /upstream/ biznisom, odnosno koje imaju velike reference u istraživanju nafte i gasa. Od šest kompanija čije su ponude odbijene dvije su bile iz Srbije, a jedna iz Crne Gore. Ponuda iz Hrvatske nije bilo. Teško je očekivati ponudu iz Hrvatske, to bi trebala biti kompanija koja je odradila slične poslove u matičnoj zemlji i koja ima iskustva. Taj posao najvjerovatnije će dobiti neka britanska ili norveška kompanija.

Odbijeno šest ponudaMinistarstvo ekonomije Crne Gore nije prihvatilo nijednu od šest konsultantskih ponuda vezanih za tender za istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

"Nijedna ponuda nije odgovarala postavljenim uslovima. Tražimo pravne firme koje se bave apstrim /upstream/ biznisom, odnosno koje imaju velike reference u istraživanju nafte i gasa", rekao je u telefonskom razgovoru za hrvatski portal Banka magazin pomoćnik ministra ekonomije Crne Gore, Vladan Dubljević.

Od šest kompanija čije su ponude odbijene dvije su bile iz Srbije, a jedna iz Crne Gore. Ponuda iz Hrvatske nije bilo.

"Teško je očekivati ponudu iz Hrvatske, to bi trebala biti kompanija koja je odradila slične poslove u matičnoj zemlji i koja ima iskustva", rekao je Dubljević i dodao da će taj posao najvjerovatnije dobiti neka britanska ili norveška kompanija.

Osoba u Crnoj Gori upućena u ta događanja navodi da se traže konsultanti koji će "napisati predlog ugovora o davanju koncesija". "Ljudi za tehnički, naftni dio već postoje", kazao je izvor Banke magazin.

Dubljević očekuje da će do kraja godine Vlada potpisati ugovor ne samo sa konsultantom, već i sa koncesionarom, odnosno naftnom kompanijom koja će u vodama Crne Gore tražiti naftu i plin.

Rok za pokazivanje zainteresovanosti je istekao, a nakon što se pojavila informacija kako je 15 firmi zainteresovano za taj posao, u posljednjem trenutku pismo namjere je poslao i Kobalt Internešenel Enerdži /Cobalt International Energy/, pa je sada ukupno 16 kompanija, među kojima i hrvatska Ina.

Prema neslužbenim podacima Crne Gore, u području koje se nudi za istraživanje moglo bi se nalaziti sedam milijardi barela nafte i 425 milijardi kubnih metara plina.

Među kompanijama koje su pismom pokazale interes za istraživanje nalaze se srbijanski Nis, u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma, norveški Statoil, italijanski Edison i francuski Total i ruski Novatek. Pisma su dostavile i četiri britanske kompanije - Sterlin Energy PLC, Premieroil, Northern Petroleum i Geopartners, italijanski Eni, američki HESS Corporation, mađarski TDE Services, grčki Hellenic Petroleum, kao i grčko-britanski konzorcijum Trajan Oil&Gas-Energian Oil&Gas.

Trajanje Ugovora o koncesiji za proizvodnju koji uključuje i fazu istraživanja, verifikacije, razvoja i proizvodnje je 30 godina, sa mogućnošću produžetka za period koji je jednak polovini trajanja faze proizvodnje. Trajanje ugovora o koncesiji za istraživanje koji omogućava izvođenje svih vrsta geološkog, geofizičkog istraživanja, osim bušenja, je dvije godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik