Otvorena fabrika peleta kod Brusa

Bez autora
Nov 21 2013

U Lepencu kraj Brusa otvorena je Fabrika za proizvodnju peleta, a otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Fabriku je otvorila grupa srpskih državljana koji žive u Moskvi. Planirano je da se proizvodi godišnje 60.000 kubika peleta za grejanje i da se on izvozi na tržište Švajcarske, Italije i Nemačke. Fabrika se prostire na 2.500 kvadrata i u nju je uloženo 2,5 miliona evra. Nikolić je rekao da Srbija danas u trećem pokušaju zove sve svoje građane koji žive u inostranstvu da ulože u svoju državu. Predsednik Srbije je rekao da je malo firmi izgrađenih novcem iz dijaspore preživelo pod pritiskom opštinara i Republike. Ovo sada je treći pokušaj da dijaspora uloži u svoju zemlju, rekao je Nikolić i dodao da je dijaspora i krajem 80-ih u vreme raspisivanja zajma za preporod Srbije dala više nego što očekivalo.

Otvorena fabrika peleta kod BrusaFabrika za proizvodnju peleta otvorena u Lepencu kraj Brusa. Fabriku je otvorila grupa srpskih državljana koji žive u Moskvi. Srbija danas u trećem pokušaju zove sve svoje građane koji žive u inostranstvu da ulože u svoju državu, poručio predsednik Tomislav Nikolić.

U Lepencu kraj Brusa otvorena je Fabrika za proizvodnju peleta, a otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Fabriku je otvorila grupa srpskih državljana koji žive u Moskvi.

Planirano je da se proizvodi godišnje 60.000 kubika peleta za grejanje i da se on izvozi na tržište Švajcarske, Italije i Nemačke. Fabrika se prostire na 2.500 kvadrata i u nju je uloženo 2,5 miliona evra.

Nikolić je rekao da Srbija danas u trećem pokušaju zove sve svoje građane koji žive u inostranstvu da ulože u svoju državu.

"Pokvarili smo odnose sa onima koji žive u inostranstvu i koji su u ranija vremena uložili mnogo u svoju zemlju i bivali prevareni", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao da je malo firmi izgrađenih novcem iz dijaspore preživelo pod pritiskom opštinara i Republike.

"Ovo sada je treći pokušaj da dijaspora uloži u svoju zemlju", rekao je Nikolić i dodao da je dijaspora i krajem 80-ih u vreme raspisivanja zajma za preporod Srbije dala više nego što očekivalo.

Predsednik Srbije je rekao da Srbija više ne sme da bude poprište za sukob među poltiičarima već mesto na kome će se dokazivati ko ume bolje da radi.

Nikolić je građanima opštine Brus rekao da je Kopaonik njihovo bogatstvo u vreme kada se svet vraća prirodi i kada Evropa "nema gde da se odmori i da uzme vazduh".

Predstavnik vlasnika fabrike Goran Radmanovac, rodom iz Brusa, rekao je da je reč o investiciji od dva i po miliona evra i da će pelet biti izvožen u zemlje EU.

Predsednik opštine Brus Slobodan Vidojević je rekao da je opština sve investitore koji ulažu u proizvodnju, a zaposle više od deset radnika oslobodila plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta, što je u slučaju fabrike peleta iznosilo 300.000 dinara.

Vidojević je rekao i da je Brus smanjio cene komunalnih priključaka za 50 odsto.

Opština je u ime investitora prikupila sve potrebne saglasnoti za građevinsku dozvolu. Opština Brus ima oko 20.000 stanovnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik