Otvorena prva solarna elektrana u Leskovcu

Bez autora
Aug 27 2012

U Leskovcu je danas puštanja u rad prva solarna elektarna, koja može da snabdeva strujom 50 do 60 domaćinstava. Ta solarna elektrana mala je po kapacitetu, ali je značajna jer označava početak izgradnje ovakvih kapaciteta, budući da je to prvi objekat te vrste na jugu Srbije. Na svečanosti, održanoj povodom puštanja u rad prve solarne elektarne u Leskovcu, je potpisan i ugovor za izgradnju još jedne elektrane na solarni pogon od 650 kilovata u opštini Bojnik, a najavljena je i revizija svih izdatih energetskih dozvola u našoj zemlji, kao i pojednostavljenje uslova za njihovo dobijanje. U proteklom periodu u Srbiji je izdato više od 270 energetskih dozvola za izgradnju proizvodnih kapaciteta ukupne snage od 235 megavata, a od 2008. do 2012. godine je izdato 57 dozvola za korišćenje obnovljivih izvora energije, instalisane snage približno 135 megavata. U protekle četiri godine iskorišćeno je manje od sedam posto dozvola za izgradnju kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Otvorena prva solarna elektrana u LeskovcuU Leskovcu je danas puštanja u rad prva solarna elektarna, koja može da snabdeva strujom 50 do 60 domaćinstava.

Ta solarna elektrana mala je po kapacitetu, ali je značajna jer označava početak izgradnje ovakvih kapaciteta, budući da je to prvi objekat te vrste na jugu Srbije.

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović je na svečanosti, održanoj povodom puštanja u rad prve solarne elektarne u Leskovcu, istakla da su prioriteti resornog ministarstva podizanje energetske efikasnosti i iskorišćavanje potencijala obnovljivih izvora energije.

Na svečanosti je potpisan i ugovor za izgradnju još jedne elektrane na solarni pogon od 650 kilovata u opštini Bojnik.

Mihajlović je najavila reviziju svih izdatih energetskih dozvola u našoj zemlji i pojednostavljenje uslova za njihovo dobijanje.

U proteklom periodu u Srbiji je izdato više od 270 energetskih dozvola za izgradnju proizvodnih kapaciteta ukupne snage od 235 megavata, a od 2008. do 2012. godine je izdato 57 dozvola za korišćenje obnovljivih izvora energije, instalisane snage približno 135 megavata.

Prema njenim rečima, u protekle četiri godine iskorišćeno je manje od sedam posto dozvola za izgradnju kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik