Otvoreno biogasno postrojenje u Vrbasu

Bez autora
Oct 21 2012

Premijer Srbije Ivica Dačić i predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić, pustili su u rad biogasno postrojenje kompanije Mirotin-Energo d.o.o., na poljoprivrednom dobru “Sava Kovačević” kod Vrbasa. Vrednost ovog projekta iznosi 5,8 miliona evra. Postrojenje će kao izvor energije koristiti stajsko đubrivo i trenutno poseduje kapacitet od jednog MW, a cilj je da u budućnosti razvije mnogo veću snagu. Na godišnjem nivou ovo postrojenje može da proizvede između 8,5 i 9,5 miliona kilovata električne i toplotne energije. Eenergetika je razvojna šansa Srbije, a u tu oblast u narednih 10 godina može se investirati i do 10 milijardi evra. U poslednje dve decenije u Srbiji nije izgrađen nijedan novi energetski objekat, a ovo postrojenje predstavlja putokaz kojim mogu da krenu mnoga mala i srednja preduzeća u zemlji. Plan je da u Srbiji do 2020. godine obnovljivi izvori energije učestvuju sa 27 posto u ukupnom energetskom bilansu zemlje.

Otvoreno biogasno postrojenje u VrbasuPremijer Srbije Ivica Dačić i predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić, pustili su u rad biogasno postrojenje kompanije Mirotin-Energo d.o.o., na poljoprivrednom dobru “Sava Kovačević” kod Vrbasa.

Vrednost ovog projekta iznosi 5,8 miliona evra. Postrojenje će kao izvor energije koristiti stajsko đubrivo i trenutno poseduje kapacitet od jednog MW, a cilj je da u budućnosti razvije mnogo veću snagu. Na godišnjem nivou ovo postrojenje može da proizvede između 8,5 i 9,5 miliona kilovata električne i toplotne energije.

Predsednik Vlade je saopštio da je energetika razvojna šansa Srbije, uz napomenu da se u tu oblast u narednih 10 godina može investirati i do 10 milijardi evra. U poslednje dve decenije u Srbiji nije izgrađen nijedan novi energetski objekat, a ovo postrojenje predstavlja putokaz kojim mogu da krenu mnoga mala i srednja preduzeća u zemlji.

Pajtić je naveo da je plan da u Srbiji do 2020. godine obnovljivi izvori energije učestvuju sa 27 posto u ukupnom energetskom bilansu zemlje.

On je istakao da u Vojvodini nivo iskorišćenosti obnovljivih izvora energije trenutno iznosi samo dva posto.

Pokrajinska vlada će putem Fonda za kapitalne investicije učiniti sve da se do 2020. godine dostigne nivo iskoristivosti obnovljivih izvora energije koji predstavljaju prosek u Evropi, naglasio je Pajtić.

Svečano otvaranje ovog značajnog energetskog postrojenja, pored velikog broja građana opštine Vrbas, svojim prisustvom uveličali su: potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za nauku, tehnološki razvoj i visoko obrazovanje prof. dr Dragoslav Petrović, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Nataša Pavićević Bajić, pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine dr Slobodan Puzović, ambasador Republike Austrije u Republici Srbiji nj.e. dr Johanes Ajgner, gradonačelnik Vrbasa Željko Vidović, drugi predstavnici pokrajinskih sekretarijata, lokalne samouprave i republičkih organa, Ambasade Republike Austrije u Republici Srbiji, poslovnih banaka i predstavnici Univerziteta, kao i značajan broj uglednih privrednika i poslovni partneri ove vojvođanske kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik