Pančevo: Prvo vetropolje 2013.

Bez autora
Oct 09 2011

Početak geotehničkih istraživanja u selu Dolovo, na teritoriji opštine Kovin, daje nadu da će vetropolje u Srbiji biti izgrađeno, budući da bi, ukoliko sve bude teklo po planu, izgradnja vetroturbina, u okviru projekta vetroelektrane Čibuk 1, mogla da počne 2013 godine. Za izgradnju prvog vetropolja u Srbiji zadužene su Vetroelektrane Balkana i strateški partner Kontinental Vind Partners. Direktor Vetroelektrana Dragan Rebić se nada da će iduće godine dobiti sve potrebne dozvole i već krajem 2012. godine početi izgradnju pristupnih puteva, a nakon toga i montažu vetrogeneratora. Koliko će još čekati na prvi zeleni kilovat dobijen od vetra zavisi i od inicijative nadležnih organa. Novi Zakon o energetici je dobar podstrek za ulaganje u obnovljive izvore energije, ali prednosti će doći do izražaja tek kad budu doneti i podzakonski akti. Od nadležnih organa zavisi kada će na snagu stupiti ovi podzakonski akti, a samim tim i kako će teći dalji tok radova.

Pančevo: Prvo vetropolje 2013.Početak geotehničkih istraživanja u selu Dolovo, na teritoriji opštine Kovin, daje nadu da će vetropolje u Srbiji biti izgrađeno, budući da bi, ukoliko sve bude teklo po planu, izgradnja vetroturbina, u okviru projekta vetroelektrane Čibuk 1, mogla da počne 2013 godine.

Za izgradnju prvog vetropolja u Srbiji zadužene su Vetroelektrane Balkana i strateški partner Kontinental Vind Partners.

Direktor Vetroelektrana Dragan Rebić se nada da će iduće godine dobiti sve potrebne dozvole i već krajem 2012. godine početi izgradnju pristupnih puteva, a nakon toga i montažu vetrogeneratora.

Koliko ćemo još čekati na prvi zeleni kilovat dobijen od vetra zavisi i od inicijative nadležnih organa, ocenio je direktor Kontinental Vind Partners Mark Krandl.

On smatra da je novi Zakon o energetici dobar podstrek za ulaganje u obnovljive izvore energije, ali da će prednosti doći do izražaja tek kad budu doneti i podzakonski akti.

Prema rečima Krandla, od nadležnih organa zavisi kada će na snagu stupiti ovi podzakonski akti, a samim tim i kako će teći dalji tok radova.

"Nadležni organi imaju zakonsku obavezu do novembra da predlože podzakonske akte. Do sada nismo videli da je nešto urađeno, a činjenica da je već oktobar mesec, svakako nas zabrinjava", objašnjava Krandl.

"Ukoliko dođe do odlaganja donošenja podzakonskih akta, to bi značajno usporilo radove na vetropolju", ukazao je Krandl.

Evropske i svetske banke obezbeđuju kredite za projekte, poput vetroelektrane Čibuk 1, koji pokrivaju skoro tri četvrtine troškova, objasnio je Krendul, ukazujući da bi ceo projekat stao, bez finansijske pomoći.

"Nadamo se da neće biti odlaganja i da će tokom novembra biti usvojeni podzakonski akti, da bi radovi na izgradnji vetropolja počeli krajem iduće godine", naglasio je Krandl.

Početku geoloških istraživanja prisustvovao je i šef ekonomskog odeljenja američke ambasade Daglas Apostol, koji smatra bi i drugi investitori mogli da ulože u energetski sektor Srbije.

"Kada drugi investitori budu videli da se u Srbiji ulaže u obnovljive izvore energije, svakako će se povećati njihovo interesovanje i spremnost da ulažu u Srbiju i to, ne samo u energiju vetra, već i u hidro, elektrane na biomasu i druge obnovljive sirovine", rekao je Apostol.

Ispitivanje kvaliteta terena poslednja je faza idejnog i glavnog projekta vetroelektrane Čibuk 1, koja obuhvata pripremu geoloških podloga potrebnih za izgradnju temelja.

Inicijator vetropolja u Južnom Banatu bile su Vetroelektrane Banata, a 2009. godine priključuje im se strateški partner i investitor Kontinental Vind Partners.

Ova međunarodna korporacija izgradila je vetropolja na nekoliko kontinenata. U Evropi je najpoznatija po vetropolju Fantanele.

Vetropark Čibuk trebalo bi da se prostire na 4.000 hektara, u dužini viđe od 12 kilometara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik