Paragrafi (ne)jaki za energiju vetrova

Bez autora
Feb 09 2011

Ulaganja u iskorišćavanje energiju vetra u Srbiji vredna bar milijardu evra neće biti moguća ako ne dođe do izmena predloženog Nacrta zakona o energetici. Članice udruženja predviđaju da u naredne četiri godine u Srbiji izgrade vetroparkove instalisane snage 1.000 megavata i da na taj način ulože oko milijardu evra, ali to investiranje u potpunosti može biti zaustavljeno, ako se ne izmene pojedine odredbe Nacrta zakona koje se tiču obnovljivih izvora energije. Zbog toga će udruženje Ministarstvu energetike danas podneti zahtev za izmenu Nacrta zakona, koji je u javnoj raspravi do 10. februara. Te vredne investicije pokrenule bi domaću privredu i doprinele otvaranju novih radnih mesta u Srbiji.

Paragrafi (ne)jaki za energiju vetrovaUlaganja u iskorišćavanje energiju vetra u Srbiji vredna bar milijardu evra neće biti moguća ako ne dođe do izmena predloženog Nacrta zakona o energetici, poručeno je s jučerašnje konferencije za novinare Srpskog udruženja za energiju vetra.

Članice udruženja predviđaju da u naredne četiri godine u Srbiji izgrade vetroparkove instalisane snage 1.000 megavata i da na taj način ulože oko milijardu evra, ali to investiranje u potpunosti može biti zaustavljeno, ako se ne izmene pojedine odredbe Nacrta zakona koje se tiču obnovljivih izvora energije.

Zbog toga će udruženje Ministarstvu energetike danas podneti zahtev za izmenu Nacrta zakona, koji je u javnoj raspravi do 10. februara. Istakavši da bi te vredne investicije pokrenule domaću privredu i doprinele otvaranju novih radnih mesta u Srbiji.

Predstavnica udruženja Maja Turković je rekla da se primedbe odnose na to što je većina odredbi koje se tiču obnovljivih izvora energije regulisana podzakonskim aktima, što stvara nesigurnu klimu za investitore.

Ona je istakla da se to udruženje zalaže za izmenu postojećeg modela ugovora o kupovini električne energije, koji je neprihvatljiv za investitore, jer se potpisuje tek po završetku izgradnje elektrane i dodala da se oni zalažu za potpisivanje ugovora sa EPS-om odmah po pribavljanju lokacijske dozvole, jer u suprotnom nijedna banka neće hteti da finansira te projekte.

Problem je i u tome što se investitoru ne garantuje otkup celokupne struje proizvedene iz energije vetra, pa se stoga zalažu da im bude garantovan otkup struje po tržišnoj ceni do kraja eksploatacionog veka elektrane, rekla je Turkovićeva.

Ona je navela da je jedan od nedostatka novog zakona i to što ne postoje jasni tehnički zahtevi i procedure potrebne za povezivanje vetroparkova na električnu mrežu i što bi trebalo da se ugovor o priključenju na mrežu potpisuje po dobijanju lokacijske dozvole, umesto kao što je predviđeno po dobijanju građevinske dozvole.

Turkovićeva je navela da će udruženje predložiti i povećanje ograničenja kapaciteta energije vetra, koji mogu biti obuhvaćeni podsticajnim fidin tarifama sa trenutnih 450 na 1.000 megavata.

Potencijalne lokacije za izgradnju vetrogeneratora u Srbiji mogu biti u Inđiji, Vršcu, Alibunaru, Kovinu, Kuli, Plandištu… rekla je ona i dodala da Srbija ima dobar potencijal energije vetra, koji je druge i treće klase.

Vetar u Srbiji je konstantan i nije mnogo jak, pa je zbog toga povoljan za elektromrežu koja sa lakoćom može da preuzme struju dobijenu na taj način, zaključila je ona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik