Pet milijardi eura stranih investicija u energetske potencijale RS

Bez autora
Sep 15 2011

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je da će uskoro početi da se materijalizuju strane investicije u energetske potencijale RS, na osnovu čega bi u domaću privredu trebalo da bude "upumpano" najmanje pet milijardi eura. Jedna velika strana kompanija već dugo pokazuje interesovanje za investiranje u RiTE Gacko, što će biti i realizovano čim se u Beču završi arbitražni postupak u sporu sa ČEZ-om. Arbitraža se trenutno mnogo povoljnije odvija po RS nego što je to bilo ranije. U interesu nam je da se to što prije završi kako bi se oslobodila ova investicija. Investicioni potencijal Srpske u energetici iznosi pet milijardi evra i mnogi projekti već su u fazi realizacije ili pripreme. Sa ruskim partnerom potpisan je ugovor o izgradnji drugog bloka TE Ugljevik u vrijednosti oko 500 miliona evra. Ruske kompanije zainteresovane su i za cio sistem hidroelektrana na srednjem toku Drine, a neke su već poslale pisma namjere. Tu su i četiri hidroelektrane u gornjem toku Drine, ukupne vrijednosti 500 miliona evra, za koje RS traži strateškog partnera koji će uzeti 51 odsto učešća u vlasništvu, i za šta su se već javile tri zainteresovane kompanije - iz Grčke, Kine i Njemačke.

Pet milijardi eura stranih investicija u energetske potencijale RSPremijer Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je da će uskoro početi da se materijalizuju strane investicije u energetske potencijale RS, na osnovu čega bi u domaću privredu trebalo da bude "upumpano" najmanje pet milijardi eura.

Džombić je saopštio da jedna velika strana kompanija već dugo pokazuje interesovanje za investiranje u RiTE Gacko, što će, prema njegovim riječima, biti i realizovano čim se u Beču završi arbitražni postupak u sporu sa ČEZ-om.

"Arbitraža se trenutno mnogo povoljnije odvija po RS nego što je to bilo ranije. U interesu nam je da to što prije završimo kako bismo oslobodili ovu investiciju. Strani partneri već čekaju u redu", rekao je Džombić za "Pres".

On je istakao da investicioni potencijal Srpske u energetici iznosi pet milijardi evra i da su mnogi projekti već u fazi realizacije ili pripreme.

Spomenuo je da je sa ruskim partnerom potpisan ugovor o izgradnji drugog bloka TE Ugljevik u vrijednosti oko 500 miliona evra. Ruske kompanije zainteresovane su i za cio sistem hidroelektrana na srednjem toku Drine, a neke su već poslale pisma namjere. Tu su i četiri hidroelektrane u gornjem toku Drine, ukupne vrijednosti 500 miliona evra, za koje RS traži strateškog partnera koji će uzeti 51 odsto učešća u vlasništvu, i za šta su se već javile tri zainteresovane kompanije - iz Grčke, Kine i Njemačke.

Govoreći o penzijama, Džombić je rekao da svi moraju da budu svjesni da u uslovima svjetske krize uspjeh predstavlja i redovno izmirenje dostignutih socijalnih prava.

On je istakao da je svjestan da su penzije u RS niske i da treba raditi na njihovom povećanju. Situaciju u Željeznicama RS Džombić je ocijenio teškom i potvrdio odlučnost Vlade da se sprovede neophodno restrukturiranje preduzeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik