Petrol pokrenuo svoju drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj

Bez autora
Aug 04 2021

Slovenski Petrol otvorio je drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj, nazvanu Ljubač.

Polje s devet vjetrenjača u blizini Knina godišnje će proizvoditi oko 96 gigavat sati električne energije, što je dovoljno za opskrbu 30.000 prosječnih potrošača u kućanstvu, rekao je Petrol dodajući kako je ovo prvi projekt koji se u potpunosti provodi bez financijske potpore ili subvencija.

"Petrol će električnu energiju proizvedenu iz ove vjetroelektrane isporučivati tržištu pod tržišnim uvjetima putem svoje infrastrukture", rekao je Borut Bizjak, direktor odjela za proizvodnju obnovljive energije u toj tvrtki.

Tvrtka provodi većinu projekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije uglavnom u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, gdje postoji veliki prirodni potencijal za vjetar, sunce i vodu.

"Izgradnjom vlastitih proizvodnih pogona slijedimo strateški smjer da postanemo prepoznatljiv regionalni davatelj sveobuhvatnih energetskih i okolišnih rješenja i partner u razvoju cirkularnog gospodarstva za prijelaz u društvo s niskim udjelom ugljika", istaknuo je Bizjak .

Veliki potencijal vide uglavnom u energiji vjetra, jer će vjetar postati glavni izvor električne energije u Europi do 2030. godine. Stoga planiraju, grade i upravljaju vjetroelektranama na mjestima na kojima je moguće iskoristiti potencijal vjetra ekonomski učinkovito i ekološki prihvatljivo. Pokretanjem vjetroelektrane Ljubač, za koju je vjetroturbine dobavljao Nordex, Petrol sada ima svoju drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj. 2017. pokrenuo je vjetroelektranu Glunča u blizini Šibenika, koja se sastoji od devet turbina s 2,3 megavata nominalne snage svaka i dovoljna je za 15 000 prosječnih kućanstava.

Obje vjetroelektrane, Glunča i Ljubač, zajedno daju energiju za 45.000 prosječnih kućanstava. Vjetrenjače koje čine polje Ljubač imaju snagu od 30 megavata. Krajem 2020. postigli su instaliranu snagu od 33,5 megavata iz obnovljivih izvora energije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik