Počela izgradnja gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju

Bez autora
Nov 24 2013

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je izgradnja deonice gasovoda "Južni tok" na teritoriji Srbije prvi kapitalni projekat nakon više decenija, koji će našu zemlju učiniti značajnim regionalnim čvorištem za snabdevanje gasom i pouzdanim energetskim partnerom u regionu. Dačić je na ceremoniji otpočinjanja izgradnje deonice gasovoda "Južni tok" na teritoriji Republike Srbije, održanoj u Palati Srbija, ocenio da je to najveći razvojni i strateški projekat u oblasti energetike. On je naveo da je danas zavarivanjem prvog spoja cevi na gasovodu "Južni tok" u Šajkašu u Vojvodini označen svečani početak radova na deonici tog gasovoda kroz Srbiju, koji će, kako je dodao, našoj zemlji obezbediti energetsku sigurnost. Gasovod će prolaziti kroz više zemalja, i obezbediće dotok ruskog gasa do evropskih potrošača.

Počela izgradnja gasovoda "Južni tok" kroz SrbijuPredsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je izgradnja deonice gasovoda "Južni tok" na teritoriji Srbije prvi kapitalni projekat nakon više decenija, koji će našu zemlju učiniti značajnim regionalnim čvorištem za snabdevanje gasom i pouzdanim energetskim partnerom u regionu.

Dačić je na ceremoniji otpočinjanja izgradnje deonice gasovoda "Južni tok" na teritoriji Republike Srbije, održanoj u Palati Srbija, ocenio da je to najveći razvojni i strateški projekat u oblasti energetike.

On je naveo da je danas zavarivanjem prvog spoja cevi na gasovodu "Južni tok" u Šajkašu u Vojvodini označen svečani početak radova na deonici tog gasovoda kroz Srbiju, koji će, kako je dodao, našoj zemlji obezbediti energetsku sigurnost.

Predsednik Vlade je objasnio da će gasovod prolaziti kroz više zemalja, kao i da će obezbediti dotok ruskog gasa do evropskih potrošača.

Prema njegovoj oceni, ovaj dan je važan za Srbiju i zemlje Balkana, ali i za celu Evropu, jer će pomenuti projekat omogućiti snabdevanje Evrope gasom bez tranzitnih rizika.

Dačić je rekao i da će više od 10 odsto ukupnih evropskih potreba za gasom biti transportovano preko Srbije.

Realizacijom projekta "Južni tok" i drugim razvojnim projektima u naftnogasnom sektoru, kako je istakao, počinje intenzivnije zapošljavanje kompanija i otvaranje novih radnih mesta, čime se doprinosi smanjenju nezaposlenosti, a time i ispunjavanju ekonomskih ciljeva Vlade.

On je ukazao na to da projekat u celini vredi više od 16 milijardi evra, i dodao da ovaj gasovod treba da obezbedi dovoljne količine gasa za snabdevanje potrošača i privrede Srbije.

Predsednik Vlade je rekao da je u planu izgradnja krakova gasovoda ka Republici Srpskoj i Hrvatskoj, uz napomenu da je u toku donošenje odluke Vlade Makedonije, koja je saopštila da je načelno saglasna da krak gasovoda iz Srbije ide i ka Makedoniji.

Dačić je rekao i da je Beograd predložio da u dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi u Briselu, kao jedna od mogućih tema razgovora bude to da jedan krak gasovoda ide prema Kosovu.

On je ukazao na to da projekat „Južni tok“ daje doprinos poboljšanju energetskih mogućnosti svih kompanija koje posluju u Srbiji.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić poručio je da izgradnja gasovoda „Južni tok“ predstavlja jasnu poruku da je Srbija država mira i budućnosti, u koju vredi investirati i koja je sposobna da iznese kapitalne projekte.

Nikolić je naglasio da je taj gasovod simbol povezivanja država i naroda, i da predstavlja spomenik povezivanja Srbije i Rusije.

On je naveo da će stotine inženjera i na hiljade radnika biti angažovano na izgradnji gasovoda, i dodao da će na tom projektu raditi firme iz Srbije i da će posredno biti zaposleno više od 100.000 radnika.

Predsednik Srbije je rekao da su ovaj projekat mnogi nazvali graditeljskim poduhvatom veka, i naveo da je vrednost radova kroz Srbiju dve milijarde evra i da će najveći teret izneti srpske firme, u čiji potencijal i tehnološki kapacitet ne treba sumnjati.

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović ocenila je da je gasovod "Južni tok" veoma značajan za privredni i industrijski razvoj u našoj zemlji.

Mihajlović je navela da su danas potpisana tri dokumenta – Protokol o zajmu, Ugovor o tranzitu i Ugovor o povezivanju delatnosti od opšteg interesa između srpske i ruske strane.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da će za izgradnju deonice gasovoda "Gasprom" „Srbijagasu“ odobriti kredit od približno 175 miliona evra, uz grejs period do početka funkcionisanja "Južnog toka" kroz Srbiju.

Bajatović je ukazao na to da će kamata na taj kredit biti 4,25 odsto, što je najpovoljniji kredit koji se trenutno može dobiti.

On je najavio da će tender za izvođače radova na izgradnji gasovoda kroz Srbiju biti uskoro raspisan, i dodao da će, koliko god to bude moguće, biti uključene srpske kompanije.

Predsednik Upravnog odbora OAO "Gasprom" Aleksej Miler ocenio je da je početak izgradnje gasovoda "Južni tok" na teritoriji Srbije istorijski važan događaj.

Miler je rekao da će gasovod "Južni tok" zauvek ukloniti tranzitne rizike i obezbediti garantovane isporuke gasa u Srbiji i Evropi, kao i da će obezbediti 63 milijarde kubika gasa protoka godišnje.

Prema njegovim rečima, to potpuno menja energetsku situaciju čitave Evrope, a Srbija postaje centar tranzita gasa.

Projekat "Južni tok", kako je ocenio, postaće lokomotiva ekonomskog razvoja ne samo Srbije već i čitavog regiona.

Takođe, on je izrazio zahvalnost partnerima u Srbiji, pri čemu je naglasio značaj srpsko-ruskog prijateljstva.

Ministar energetike Ruske Federacije Aleksandar Novak preneo je danas poruku predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da je gradnja deonice gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju garant bolje međunarodne energetske sigurnosti.

On je naveo da će gradnja gasovoda biti veliki doprinos poboljšanju međunarodne energetske sigurnosti, i dodao da je ovo značajan događaj ne samo za Srbiju i balkanske zemlje već i za čitav evropski kontinent.

Gradnja izuzetno velikog gasovoda kroz Srbiju, kako se navodi u poruci, privući će velike investitore u Srbiju i region, doprineti zapošljavanju i podstaći dalji socijalni i ekonomski razvoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik