Počela obnova četvrtog agregata u HE Bajina Bašta

Bez autora
Oct 09 2012

U hidroelektrani Bajina Bašta danas je završen probni rad trećeg obnovljenog agregata i otvoreni su radovi na obnovi četvrtog. Svečnosti su prisustvovali premijer Ivica Dačić, ministarka energetike Zorana Mihajlović, predstavnici EPS - a, Nemačke razvojne banke i drugi zvaničnici. Planirano je da u avgustu naredne godine bude završena kompletna revitalizacija te hidroelektrane, kojom će snaga po agregatu biti povećana za 13 megavata. U revitalizaciju HE Bajina Bašta, najznačajniju investiciju za sada, biće uloženo 77 miliona evra, od kojih je 30 miliona kredit Nemačke razvojne banke, a 47 miliona evra sredstva EPS - a od prodaje električne energije. Kada bude završena revitalizacija postrojenje će imati snagu od 420 megavata, a proizodnja električne energije biće veća za 40 miliona kilovat časova i više, zavisno od hidrologije.

Počela obnova četvrtog agregata u HE Bajina BaštaU hidroelektrani Bajina Bašta danas je završen probni rad trećeg obnovljenog agregata i otvoreni su radovi na obnovi četvrtog.

Svečnosti su prisustvovali premijer Ivica Dačić, ministarka energetike Zorana Mihajlović, predstavnici EPS - a, Nemačke razvojne banke i drugi zvaničnici.

Planirano je da u avgustu naredne godine bude završena kompletna revitalizacija te hidroelektrane, kojom će snaga po agregatu biti povećana za 13 megavata.

U revitalizaciju HE Bajina Bašta, najznačajniju investiciju za sada, biće uloženo 77 miliona evra, od kojih je 30 miliona kredit Nemačke razvojne banke, a 47 miliona evra sredstva EPS - a od prodaje električne energije.

Kada bude završena revitalizacija postrojenje će imati snagu od 420 megavata, a proizodnja električne energije biće veća za 40 miliona kilovat časova i više, zavisno od hidrologije.

U okviru privrednog društva Drinsko-limske hidroelektrane instalisana su ukupuno 22 agregata, koji proizvode 33 posto ukupno godišnje proizvodnje električne energije u svim hidroelektranama u Srbiji odnosno nešto više od 10 procenata ukupne proizvodnje EPS-a.

Radni vek hidroelektrane biće produžen za period od 30 do 40 godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik