Počеla rеvitalizacija Bloka B1 u TE – KO "Kostolac"

Bez autora
Mar 03 2014

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine prof. dr Zorana Mihajlović danas je u termoelektrani "Kostolac" prisustvovala početku revitalizacije Bloka B1, u koju će biti uloženo 112 miliona dolara. Ministar je naglasila da rekonstrukcija tog termo bloka treba da doprinese povećanju njegovog životnog veka za još 20 godina i naglasila da će posle modernizacije on doprineti većoj energetskoj stabilnosti sistema, smanjenju broja ispada, povećanju snage postrojenja i energetske efikasnosti. Rekonstrukcija Bloka B1 treba da bude završena do kraja novembra ove godine i nadam se da će taj rok biti ispoštovan. Oko 400 radnika iz srpskih kompanija će biti angažovano na tim poslovima, i to iz preduzeća Termoelektrane kopovi "Kostolac", Goše, Feromonta i ostalih, istakla je ministar Mihajlović. Ona je ukazala da će modernizacija tog bloka, osim energetskoj, doprineti i ekološkoj stabilnosti i poručila da će po okončanju posla blok B1, kada je reč o ekologiji, raditi po svim važećim standardima Evropske Unije.

Počеla rеvitalizacija Bloka B1 u TE – KO "Kostolac"Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine prof. dr Zorana Mihajlović danas je u termoelektrani "Kostolac" prisustvovala početku revitalizacije Bloka B1, u koju će biti uloženo 112 miliona dolara.

Ministar je naglasila da rekonstrukcija tog termo bloka treba da doprinese povećanju njegovog životnog veka za još 20 godina i naglasila da će posle modernizacije on doprineti većoj energetskoj stabilnosti sistema, smanjenju broja ispada, povećanju snage postrojenja i energetske efikasnosti.

Rekonstrukcija Bloka B1 treba da bude završena do kraja novembra ove godine i nadam se da će taj rok biti ispoštovan. Oko 400 radnika iz srpskih kompanija će biti angažovano na tim poslovima, i to iz preduzeća Termoelektrane kopovi "Kostolac", Goše, Feromonta i ostalih, istakla je ministar Mihajlović. Ona je ukazala da će modernizacija tog bloka, osim energetskoj, doprineti i ekološkoj stabilnosti i poručila da će po okončanju posla blok B1, kada je reč o ekologiji, raditi po svim važećim standardima Evropske Unije.

Ministar je podsetila da je posao revitalizacije bloka B1 deo prve faze modernizacije TE - KO “Kostolac" koja se sprovodi u saradnji sa kineskim partnerima i podsetima da je nedavno potpisan ugovor i za drugu fazu u okviru koje je predviđena izgradnja novog bloka B3.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Miodrag Jocić kazao je da očekuje da će vrlo brzo biti okončane sve pripreme neophodne za početak druge faze, te da su u toku pripreme i izrada projektne dokumentacije i izdavanje dozvola.

Direktor TE – KO "Kostolac" Dragan Jovanović ukazao je da će bloku B1, kapaciteta 350 megavata, ovom modernizacijom biti produžen radni vek za oko 150 hiljada sati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik