Početak projekta energetske obnove zgrada

Bez autora
Aug 26 2012

U Varaždinu su potpisana prva dva ugovora o energetskom učinku iz Programa energetske obnove zgrada javnog sektora. Riječ je o sanaciji četiriju varaždinskih srednjih škola i učeničkog doma, vrijednoj 16 i pol milijuna kuna. Nakon radova energetski troškovi u tim objektima bit će prepolovljeni. Na tim objektima očekuje se energetska ušteda i do 50 posto, što godišnje iznosi oko 1,5 milijuna kuna. Na bazi te razlike u cijeni koja se dogodila, a ovdje je ona 50 posto, razlika se koristi za otplatu kredita prema HBOR-u na 14 godina. Takvim projektima provodi se ono što smo se, prije svega zbog nas, obvezali prilikom pristupanja Europskoj uniji u okviru pravila igre oko energetske učinkovitosti. Suradnja svih u tom projektu je prijeko potrebna - od ravnatelja, župana pa sve do ministarstva. Ovo je početak jednog maratona, koji će trajati godinama i uvijek će se znati da su oni prvi koraci, pokazni, bili najteži, ali zato i najuspješniji.

Početak projekta energetske obnove zgradaU Varaždinu su potpisana prva dva ugovora o energetskom učinku iz Programa energetske obnove zgrada javnog sektora. Riječ je o sanaciji četiriju varaždinskih srednjih škola i učeničkog doma, vrijednoj 16 i pol milijuna kuna.

Nakon radova energetski troškovi u tim objektima bit će prepolovljeni. Na tim objektima očekuje se energetska ušteda i do 50 posto, što godišnje iznosi oko 1,5 milijuna kuna.

Na bazi te razlike u cijeni koja se dogodila, a ovdje je ona 50 posto, razlika se koristi za otplatu kredita prema HBOR-u na 14 godina, rekao je Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade.

Prema riječima prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, takvim projektima provodimo ono što smo se, prije svega zbog nas, obvezali prilikom pristupanja Europskoj uniji u okviru pravila igre oko energetske učinkovitosti.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija Dragan Marčinko istaknuo je kako javni sektor u godinu dana na energiju potroši oko 1,5 milijardi kuna.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak naglasio je da je suradnja svih u tom projektu prijeko potrebna - od ravnatelja, župana pa sve do ministarstva. Ovo je početak jednog maratona, koji će trajati godinama i uvijek će se znati da su oni prvi koraci, pokazni, bili najteži, ali zato i najuspješniji, rekao je Vrdoljak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik