Počinje gradnja kotlovnice

Bez autora
May 07 2014

Izgradnja mini-kotlovnice u naselju Kočićev vijenac trebalo bi da počne do kraja ovog mjeseca. Rekao je ovo gradonačelnik Slobodan Gavranović i podsjetio da je obezbijeđeno devet miliona maraka za gradnju. Emisijom obveznica "Toplane" kod Investiciono-razvojne banke RS (IRB) obezbijedili smo novac za izgradnju ove, ali i mini-kotlovnice u Starčevici, rekao je Gavranović i dodao da je tehnička dokumentacija za gradnju kotlovnice obezbijeđena, te da je tenderska procedura za izbor najpovoljnijeg izvođača radova pri kraju. Gavranović je istakao da se u ovim naseljima nalazi veliki broj potrošača kod kojih ne postoji mogućnost da se obezbijedi kvalitetnije grijanje, zbog čega su se odlučili za gradnju kotlovnica. Skupština grada je i na posljednjem zasjedanju usvojila Program mjera za restrukturisanje toplifikacionog sistema koji predviđa koncesiju "Toplane" na period od 30 godina.

Počinje gradnja kotlovniceIzgradnja mini-kotlovnice u naselju Kočićev vijenac trebalo bi da počne do kraja ovog mjeseca.

Rekao je ovo gradonačelnik Slobodan Gavranović i podsjetio da je obezbijeđeno devet miliona maraka za gradnju.

- Emisijom obveznica "Toplane" kod Investiciono-razvojne banke RS (IRB) obezbijedili smo novac za izgradnju ove, ali i mini-kotlovnice u Starčevici - rekao je Gavranović i dodao da je tehnička dokumentacija za gradnju kotlovnice obezbijeđena, te da je tenderska procedura za izbor najpovoljnijeg izvođača radova pri kraju.

Gavranović je istakao da se u ovim naseljima nalazi veliki broj potrošača kod kojih ne postoji mogućnost da se obezbijedi kvalitetnije grijanje, zbog čega su se odlučili za gradnju kotlovnica.

Skupština grada je i na posljednjem zasjedanju usvojila Program mjera za restrukturisanje toplifikacionog sistema koji predviđa koncesiju "Toplane" na period od 30 godina.

Gavranović je naglasio da su obavljeni i brojni razgovori, te da je testirano tržište i da su prikupljene brojne informacije na osnovu kojih je zaključeno da je koncesija jedini model koji bi mogao biti realizovan.

- Objektivno posmatrajući ni grad ni "Toplana" nemaju sredstva za neko drugo rješenje, niti mogu ponovo da se zadužuju - ponovio je Gavranović i dodao da ima zainteresovanih investitora, i da će biti sprovedena tenderska procedura prema zakonu o koncesijama.

- Ako bude išlo sve kako je planirano, u oktobru ili novembru imaćemo novog koncesionara koji će preuzeti "Toplanu" - kazao je Gavranović.

Dodao je da je potrebna potpuna zamjena dotrajalih vrelovoda, sekundarne mreže i kućnih instalacija.

- Potrebno je i uvođenje sistema mjerenja energije kupcima na mjernim mjestima - kazao je Gavranović.

Grad je od 2011. do 2013. godine uložio u "Toplanu" 42,3 miliona maraka sopstvenih sredstava. Osim toga u 2011. godini izdao je garanciju za kreditno zaduženje "Toplane" od 20 miliona maraka. Procjenjuje se da akumulirani gubitak "Toplane" iznosi oko 66,9 miliona KM.

Energent

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da je koncesija potrebna i zbog promjene energenta koji koristi "Toplana".

- "Toplana" je do sada koristila mazut - kazao je Gavranović i dodao da će mini-kotlovnica na Kočićevom vijencu za energent upotrebljavati drvnu masu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik