Počinje izgradnja gasovoda Severni tok

Bez autora
Apr 01 2010

Izgradnja dugoočekivanog gasovoda Severni tok od Rusije do Nemačke po dnu Baltičkog mora zvanično počinje 9. aprila. Tog dana biće organizovana svečana ceremonija u ruskom mestu Viborg na granici sa Finskom.Izgradnja 1.244 kilometara dugog gasovoda trebalo bi da košta 7,5 milijardi evra i može da počne zahvaljujući tome što je konzorcijum uspeo da obezbedi i poslednja finansijska sredstva koja su nedostajala. Kredit u vrednosti 3,9 milijardi evra za izgradnju cevovoda obezbedilo je 27 banaka iz Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Španije i Japana.

Počinje izgradnja gasovoda Severni tokIzgradnja dugoočekivanog gasovoda Severni tok od Rusije do Nemačke po dnu Baltičkog mora zvanično počinje 9. aprila, saopštio je konzorcijum Severni tok.

Tog dana biće organizovana svečana ceremonija u ruskom mestu Viborg na granici sa Finskom.

Izgradnja 1.244 kilometara dugog gasovoda trebalo bi da košta 7,5 milijardi evra i može da počne zahvaljujući tome što je konzorcijum uspeo da obezbedi i poslednja finansijska sredstva koja su nedostajala. Kredit u vrednosti 3,9 milijardi evra za izgradnju cevovoda obezbedilo je 27 banaka iz Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Španije i Japana.

Kroz prvi krak gas bi trebalo da poteče prema Nemačkoj već krajem sledeće godine, dok je završetak drugog kraka planiran za 2012. godinu. Svaki od njih iz Sibira će u Evropu isporučivati 27,5 milijardi kubnih metara goriva godišnje.

Severni tok će smanjiti zavisnost evropskih potrošača od isporuka sirovina preko teritorije Ukrajine.

Konzorcijum Severni tok čini ruski državni monopolista u sektoru gasa "Gasprom", koji u njemu ima udeo od 51 odsto, nemačke energetske kompanije E.ON i BASF/Vinteršal, od kojih svaka ima po 20 odsto i holandski distributer energije "Gasunie", sa devet procenata udela.

Prema sporazumu, udeo od devet odsto u konzorcijumu trebala bi da dobije i francuska kompanija GDF Suez, ali za sada se ne zna koji od članova će joj taj udeo prodati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik