Počinje izvoz agropeleta u zemlje članice EU

Bez autora
May 27 2014

Na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine i uz pomoć i podršku Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije, pokrenut je postupak za omogućavanje izvoza peleta i briketa od agrarne i drvne biomase u zemlje Evropske unije. Kako je naglasila pokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine, Nataša Pavićević Bajić, izvoz ovog proizvoda je u prvoj fazi neminovan, kako bi se omogućio opstanak i razvoj ove privredne grane. Agropelet je neophodno predstaviti i približiti svim menadžerima i direktorima budžetskih ustanova, u prvom redu toplana, jer od ovog resursa moguće je obezbediti i do 50 odsto energije. Korišćenjem agropeleta iz domaćeg resursa u narednih nekoliko godina omogućiće se oživljavanje ove industrijske grane, čime će se obezbediti i stvaranje energetski stabilnog regiona, prijemčivog i za strana ulaganja.

Izvoz agropeleta u zemlje članice EUNa inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine i uz pomoć i podršku Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije, pokrenut je postupak za omogućavanje izvoza peleta i briketa od agrarne i drvne biomase u zemlje Evropske unije.

Kako je naglasila pokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine, Nataša Pavićević Bajić, izvoz ovog proizvoda je u prvoj fazi neminovan, kako bi se omogućio opstanak i razvoj ove privredne grane. Agropelet je neophodno predstaviti i približiti svim menadžerima i direktorima budžetskih ustanova, u prvom redu toplana, jer od ovog resursa moguće je obezbediti i do 50 odsto energije.

Korišćenjem agropeleta iz domaćeg resursa u narednih nekoliko godina omogućiće se oživljavanje ove industrijske grane, čime će se obezbediti i stvaranje energetski stabilnog regiona, prijemčivog i za strana ulaganja.

Kao rezultat podnetog zahteva od strane Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine i Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije, 9. aprila 2014. godine, Evropska komisija donela je Uredbu, na osnovu koje se našoj zemlji omogućava izvoz agropeleta u zemlje članice EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik