Podržana izgradnja elektrana na rijeci Janj

Bez autora
Aug 23 2011

"Elektroprivreda RS" treba da realizuje projekat izgradnje tri hidroelektrane "Janjski otoci" kod Šipova snage 11,2 megavata i ukupne vrijednosti 32 miliona evra. Ovo je dobra poruka građanima RS da Vlada RS brine o građanima Šipova. Prilikom realizacije tog projekta maksimalno će biti zaštićena priroda i eko-sistem rijeke Janj. Vlada RS, odnosno "Elektroprivreda RS" će posredstvom hidroelektrane "Bočac" biti investitor ovog projekta, pri čemu je neophodno zadovoljiti ekološke standarde na ovom prostoru. Resorno ministarstvo će razgovarati sa svim koncesionarima na rijeci Janj da bi se zadovoljili njihovi interesi i interesi Vlade RS. Na inicijativu opštine Šipovo, Vlada RS 2006. godine je obavezala ERS da još jednom razmatra mogućnost korištenja hodropotencijala rijeke Janj. Na osnovu te inicijative i zaključka Vlade RS, beogradski Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi" je 2008. izradio studiju ekonomske opravdanosti i ovo idejno rješenje obuhvata sveobuhvatno korištenje vode rijeke Janj.

Podržana izgradnja elektrana na rijeci Janj"Elektroprivreda RS" treba da realizuje projekat izgradnje tri hidroelektrane "Janjski otoci" kod Šipova snage 11,2 megavata i ukupne vrijednosti 32 miliona evra.

Zaključeno je to na jučerašnjem sastanku ministra industrije, energetike i rudarstva RS Željka Kovačevića u Šipovu s predstavnicima ove opštine, "Elektroprivrede RS" (ERS) i preduzeća 'Hidroelektrane na Vrbasu".

Kovačević je novinarima kazao da je sastanak prvi korak ka realizaciji ovog projekta.

"Ovo je dobra poruka građanima RS da Vlada RS brine o građanima Šipova", rekao je Kovačević dodajući da će prilikom realizacije tog projekta maksimalno biti zaštićena priroda i eko-sistem rijeke Janj.

Ministar je rekao da će Vlada RS, odnosno "Elektroprivreda RS" posredstvom hidroelektrane "Bočac" biti investitor ovog projekta, pri čemu je neophodno zadovoljiti ekološke standarde na ovom prostoru. On je naveo da će resorno ministarstvo razgovarati sa svim koncesionarima na rijeci Janj da bi se zadovoljili njihovi interesi i interesi Vlade RS.

Branislava Milekić, generalni direktor ERS, izrazila je zahvalnost rukovodstvu opštine Šipovo na velikom interesovanju za realizaciju projekta. Ona je podsjetila da je, na inicijativu opštine Šipovo, Vlada RS 2006. godine obavezala ERS da još jednom razmatra mogućnost korištenja hodropotencijala rijeke Janj.

"Na osnovu te inicijative i zaključka Vlade RS, beogradski Institut za vodoprivredu 'Jaroslav Černi' je 2008. izradio studiju ekonomske opravdanosti i ovo idejno rješenje obuhvata sveobuhvatno korištenje vode rijeke Janj", pojasnila je Milekićeva.

Ona je napomenula da je ovo najoptimalniji način kako se može koristiti hidropotencijal rijeke Janj, a da se pri tome ne ugrozi eko-sistem koji treba što bolje da bude stavljen u funkciju razvoja turizma i ostalih privrednih grana Šipova. Izrazila je uvjerenje da će Vlada RS pronaći najbolje rješenje na koji način obeštetiti ranije koncesionare na rijeci Janj, kako bi zajedno sa ERS krenula u realizaciju projekta.

"'Elektroprivreda RS' je kadrovski i materijalno spremna da realizuje ovaj projekat u predloženom rješenju u ovoj studiji", zaključila je Milekićeva.

Dušan Malinović, načelnik opštine Šipovo, rekao je da su HE "Janjski otoci" rješenje koje će omogućiti zadržavanje sadašnjeg ambijenta prirodnih i drugih ljepota na ovom prostoru i istovremeno obezbijediti proizvodnju električne energije kroz tri protočne hidrocentrale kapaciteta 11,2 megavata.

"Napravili smo prvi korak ka realizaciji tog projekta u smislu da zvanično kažemo da je uz podršku Vlade RS i predsjednika RS neophodno pristupiti realizaciji izgradnje ovog projekta da bi Šipovo dobilo u privrednom smislu u zapošljavalju i jačanju turističkih sadržaja", naglasio je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik