Postavljanje vetrogeneratora Kostolac tokom ovog leta

Bez autora
Mar 24 2024

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa predstavnicima kompanije „Siemens Energy Serbia” i „Elektroprivrede Srbije A.D.” o napretku realizacije projekta vetroparka Kostolac.

Đedović Handanović je tom prilikom naglasila da je neophodno pratiti utvrđenu dinamiku kako bi se u skladu sa rokovima ovaj vetropark izgradio i bio povezan na mrežu što pre, dodavši da su u toku pripremni radovi, dok se postavljanje vetrogeneratora očekuje tokom leta.

Prema njenim rečima, vetropark će imati 20 vetroturbina, koje će snabdevati električnom energijom oko 30.000 domaćinstava i biće prvi proizvodni kapacitet Elektroprivrede Srbije iz obnovljivih izvora energije, što će energetskom sistemu obezbediti novih 66 MW zelene energije.

Ministarka je ukazala na to da se Srbija nalazi u procesu energetske tranzicije i da je u strateškim dokumentima utvrdila da će do 2030. godine dobijati 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Srbija ima izuzetan solarni i vetropotencijal, što treba iskoristiti na najbolji mogući način u energetskoj tranziciji, rekla je ona i napomenula da se investicijama u obnovljive izvore energije omogućava više zelenih megavata i smanjuje zavisnost od fosilnih goriva.

Do kraja decenije, investicijama javnog i privatnog sektora, plan nam je da obezbedimo ukupno 3,4 GW zelene energije i veoma je važno da EPS nastavi da bude deo ovog procesa, rekla je Đedović Handanović.

Izgradnja vetroparka Kostolac finansira se sredstvima Investicionog okvira za Zapadni Balkan EU od 30 miliona evra i bespovratnim sredstvima i kreditom KfW-a od 81,8 miliona evra, dok Vlada Srbije, odnosno EPS, doprinosi sa 32,2 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik