Potpis za solarne kolektore

Bez autora
Jul 04 2011

Potpisivanjem sporazuma o saradnji sa izabranim bankama i uručivanjem sertifikata autorizovanim instalaterima, danas je počela realizacija projekta Montesol, odnosno ugradnje solarnih kolektora za domaćinstva, za koji je predviđeno milion dolara. Projekat realizuje Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Programom zaštite životne sredine pri Ujedinjenim nacijama i italijanskim Ministarstvom životne sredine, kopna i mora. Domaćinstva će korišćenjem beskamatnih kredita, čiji je rok otplate do 7 godina moći da kupe solarne sisteme za zagrijavanje vode i tako uštede na mjesecnom nivou do 20%. Projekat solarnog grijanja Montesol namijenjen je samo za manje stambene jedinice. Instaliranje jednog karakterističnog solarnog sistema za jedno četvoročlano domaćinstvo u Crnoj Gori, čije su prosječne potrebe za toplom vodom 300 litara, moguća ušteda je 20% na mjesečnom računu za struju. Solarni sistem za zagrijavnje vode košta od 1350 do 2350 eura.

Potpis za solarne kolektorePotpisivanjem sporazuma o saradnji sa izabranim bankama i uručivanjem sertifikata autorizovanim instalaterima, danas je počela realizacija projekta Montesol, odnosno ugradnje solarnih kolektora za domaćinstva, za koji je predviđeno milion dolara.

Projekat realizuje Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Programom zaštite životne sredine pri Ujedinjenim nacijama i italijanskim Ministarstvom životne sredine, kopna i mora.
 
Domaćinstva će korišćenjem beskamatnih kredita, čiji je rok otplate do 7 godina moći da kupe solarne sisteme za zagrijavanje vode i tako uštede na mjesečnom nivou do 20%.


Pomočnica ministra ekonomije Dragica Sekulić je kazala da je projekat solarnog grijanja Montesol namijenjen samo za manje stambene jedinice.

"Instaliranje jednog karakterističnog solarnog sistema za jedno četvoročlano domaćinstvo u Crnoj Gori, čije su prosječne potrebe za toplom vodom 300 litara, moguća ušteda je 20% na mjesečnom računu za struju", rekla je Sekulić, prenosi Antena M.

Solarni sistem za zagrijavnje vode košta od 1350 do 2350 eura.

Sekulić kaze da zainteresovana domačinstva korišćenjem beskamatnih kredita kod NLB Montenegro i Hypo Alpe Adria banke mogu da kupe sistem na rok otplate od 7 godina.

"Sistem funkcioniše tako da ukoliko neko želi da ugradi solarni kolektor kroz ovaj projekat, ide u jednu od firmi koja je dobila sertifikat kroz ovaj projekat. Ta firma izlazi na teren, vidi koji su to uslovi, odnosno da li taj objekat zadovoljava sve uslove i koja je cijena tog sistema. Sa tom profakturom građani idu u banku zahtijevaju kredit. Nakon odobrenja kredita, sredstva se prebacuju direktno instalateru i on je u roku od 48 sati obavezan da dodje i ugradi taj sistem na taj objekat", objasnila je.

Generalni direktor italijanskog ministrarstva za zaštitu kopna, mora i životne sredine Korado Klini vjeruje u pozitivan ishod projekta solarnog sistema, čiji je slogan Energija pod mojim krovom.

"Vjerujem da će za tri godine biti ostvare veliki napredak ovom investicijom. Sa ekonomske tačke gledišta to je jedan pozitivan rezultat, a takođe i sa tačke gledišta zaštite životne sredine", rekao je Klini.

U naredna tri dana biće organizovana obuka instalatera, a od narednog ponedjeljka se očekuju prijave domaćinstava za ugradnju ssolarnog sistema za zagrijavanje vode.

U ovom projektu će učestvovati NLB Montenegrobanka i Hypo Alpe Adria banka, preko kojih će se plasirati krediti, ali i firme koje su akreditovane da ugrađuju solarne sisteme za zagrijavanje vode u projektu Montesol.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik