Potpisan protokol Srbije i Italije za HE na Drini

Elektroprivreda Srbije i italijanska kompanija "Seći energija" potpisale su danas u Vladi Srbije Preliminarni sporazum o saradnji za izgradnju hidroelektrana na srednjoj Drini, čija je vrednost procenjena na oko 820 miliona evra. Realizacija projekta hidroelektrana na srednjoj Drini će doprineti proširenju dosadašnje dobre ekonomske saradnje između Srbije i Italije. Projekti iz oblasti energetike, koji treba da budu ostvareni u saradnji sa italijanskim partnerima, najveći SU regionalni projekti za dobijanje čiste energije, koji su od strateškog interesa za ovaj region. Izgradnja HE na srednjoj Drini samo je deo zajedničkih projekta koji u oblasti energetike treba da budu realizovani u saradnji sa Italijom...

Potpisan protokol Srbije i Italije za HE na DriniElektroprivreda Srbije i italijanska kompanija "Seći energija" potpisale su danas u Vladi Srbije Preliminarni sporazum o saradnji za izgradnju hidroelektrana na srednjoj Drini, čija je vrednost procenjena na oko 820 miliona evra.

Protokol su potpisali generalni direktor EPS-a Dragomir Marković i predsednik "Seći energije" Gaetano Makaferi, u prisustvu ministra rudarstva i energetike Srbije Petra Škundrića, ministra ekonomskog razvoja Italije Paola Romanija i ambasadora Italije u Srbiji Armanda Varikija.

Škundrić je posle potpisivanja ocenio da će realizacija projekta hidroelektrana na srednjoj Drini doprineti proširenju dosadašnje dobre ekonomske saradnje između Srbije i Italije.

On je dodao da su projekti iz oblasti energetike, koji treba da budu ostvareni u saradnji sa italijanskim partnerima, najveći regionalni projekti za dobijanje čiste energije, koji su od strateškog interesa za ovaj region.

Izgradnja deo zajedničkih projekata

Izgradnja HE na srednjoj Drini samo je deo zajedničkih projekta koji u oblasti energetike treba da budu realizovani u saradnji sa Italijom.

U planu je izgradnja 10 hidroelektrana na reci Ibar ukupne snage 103 megavata, čija je vrednost 285 miliona evra, za koje je osnovano zajedničko srpsko-italijansko preduzeće, kao i projekti iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Ukupna vrednost projekata na srednjoj Drini i Ibru prelazi milijardu evra.

Na konferenciji je istaknuto da bi izgradnja hidroelektrana na Ibru mogla da počne u prvoj polovini 2012. godine, a da bi proizvodnja struje u tim hidroelektranama mogla početi već 2015.

Snage tri hidroelektrane koje treba da budu izgrađene na srednjoj Drini iznosiće 300 megavata, a strateški partneri u oblasti proizvodnje električne energije iz Italije, Srbije i Republike Srpske, koji će realizovati te projekte su preduzeće "Seci Energia", EPS i Elektroprivreda RS.

Potpisani sporazumi

Između Vlada Srbije, Italije i Republike Srpske već je potpisano nekoliko sporazuma o saradnji za korišćenje hidropotencijala reke Drine, "koji se smatra jednim od najplemenitijih hidropotencijala za proizvodnju čiste energije u Evropi."

EPS i Elektroprivreda RS potpisale su prošle godine sporazum o saradnji na izradi tehničke dokumentacije za izgradnju hidroelektrana na srednjoj Drini na potezu od Bajine Bašte do Zvornika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik