Potpisan ugovor o sanaciji curenja vode ispod brane HE “Višegrad”

Bez autora
Oct 07 2012

Direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Branislava Milekić i direktor preduzeća “HE na Drini” Mile Lakić potpisali su danas ugovor sa predstavnicima firme “Štrabag” iz Austrije o sanaciji curenja vode iz akumulacionog jezera Hidroelektrane “Višegrad” ispod pregradne brane. Vrijednost ugovorenih građevinskih radova je 20 miliona KM, a radovi bi trebalo da budu završeni za 18 mjeseci. Godišnje se zbog curenja vode ispod pregradne brane u nepovrat gubi 15 megavata električne energije. To je važno, ali najvažnije je da se poboljša bezbjednost hidrocentrale. Iznad svega, pokazuje se sposobnost da u ovim teškim vremenima za cijeli region investira u kapitalne stvari. Kada se sve ovo završi dobiće se pet odsto povećanje proizvodnje na višegradskoj hidroelektrani. Za izvođača radova izabrana je firma koja ima stručnjake koji će uraditi ovaj specijalan i odgovoran posao. Važno je da će u ovom projektu biti angažovana i domaća radna operativa.

Potpisan ugovor o sanaciji curenja vode ispod brane HE “Višegrad”Direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Branislava Milekić i direktor preduzeća “HE na Drini” Mile Lakić potpisali su danas ugovor sa predstavnicima firme “Štrabag” iz Austrije o sanaciji curenja vode iz akumulacionog jezera Hidroelektrane “Višegrad” ispod pregradne brane, javile su agencije.

Vrijednost ugovorenih građevinskih radova je 20 miliona KM, a radovi bi trebalo da budu završeni za 18 mjeseci.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, istakao je da se godišnje zbog curenja vode ispod pregradne brane u nepovrat gubi 15 megavata električne energije.

- To je važno, ali najvažnije je da se poboljša bezbjednost hidrocentrale. Iznad svega, mi pokazujemo sposobnost da u ovim teškim vremenima za cijeli region investiramo u kapitalne stvari. Kada se sve ovo završi dobićemo pet odsto povećanje proizvodnje na višegradskoj hidroelektrani - rekao je Dodik.

Direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Branislava Milekić navela je da je za izvođača radova izabrana firma koja ima stručnjake koji će uraditi ovaj specijalan i odgovoran posao.

- Važno je da će u ovom projektu biti angažovana i domaća radna operativa - naglasila je Milekićeva.

Direktor preduzeća “HE na Drini” Mile Lakić izrazio je zadovoljstvo što se nakon šestogodišnjih priprema i provedenog međunarodnog tendera pristupa ovom grandioznom projektu već od novembra.

- Drago mi je da smo uspjeli da obezbijedimo da se određen broj poslova radi na lokalnom nivou, čime pokazujemo široku socijalnu i društvenu odgovornost - istakao je Lakić.

Direktor “Štrabaga” Zoran Stojić zahvalio je za povjerenje i obećao da će projekat biti realizovan na vrijeme.

Prema ispitivanjaima, ispod pregradne brane HE “Višegrad” procuri 14,5 metara kubnih vode u sekundi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik