Potpisan ugovor za vetropark "Pupin" – strujom će snabdevati oko 40.000 domaćinstava

Bez autora
Mar 27 2024

Ugovor za vetropark "Pupin" potpisan je između "Elektroprivrede Srbije" i kompanije "Enlight K2-Wind". "Vetropark "Pupin" je drugi od devet projekata koji su dobili podsticaj na prošlogodišnjim aukcijama Ministarstva rudarstva i energetike i, kako se navodi, energijom će moći da snabdeva oko 40.000 domaćinstava u Srbiji.

Ministarka Dubravka Đedović Handanović ističe da je važno što će sva električna energija biti iskorišćena na domaćem tržištu.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović prisustvovala je potpisivanju ugovora između "Elektroprivrede Srbije" i kompanije "Enlight K2-Wind", kojima se omogućava više zelene energije za snabdevanje domaćeg tržišta, na osnovu aukcija za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije koje je sprovelo Ministarstvo rudarstva i energetike.

Vetropark "Pupin" je drugi od devet projekata koji su dobili podsticaj na prošlogodišnjim aukcijama.

Godišnja proizvodnja vetroparka će moći da snabdeva oko 40.000 domaćinstava u Srbiji.

"Važno je što će sva proizvedena energija iz ove elektrane biti iskorišćena za energetski sistem Srbije, čime se daje doprinos većoj sigurnosti snabdevanja", rekla je Dubravka Đedović Handanović.

"I dalje potrebna javna ulaganja"

Ministarka je podsetila da je država unapredila zakonodavni okvir i propise kako bi stvorila povoljan ambijent za više investicija u zelenu energiju koja će u budućnosti postati glavni domaći izvor električne energije.

"Za ostvarivanje ciljeva energetske tranzicije i dalje su potrebna i javna ulaganja", rekla je ministarka rudarstva i energetike.

Ministarka: "Bistrica" najvažniji projekat

Država i "Elektroprivreda Srbije" će značajno više ulagati u nove proizvodne kapacitete iz obnovljivih izvora, a prvi EPS-ov vetropark će biti na mreži početkom naredne godine.

"Prioritet u investicionim planovima i najvažniji energetski projekat je reverzibilna hidroelektrana Bistrica, koja će omogućiti lakšu integraciju zelene energije na mrežu", rekla je ministarka, a čija izgradnja podrazumeva i novo akumulaciono jezero.

"Srbija ima značajno više sunčanih dana od Nemačke, ali taj potencijal ne koristimo u dovoljnoj meri. Vlada Srbije nastaviće da jača regulatorni okvir i čini ga još predvidljivijim, a kompanije iz privatnog sektora pozivam da kandiduju svoje projekte na narednim aukcijama i da zajedno ubrzamo put Srbije ka većoj energetskoj sigurnosti korišćenjem potencijala obnovljivih izvora energije", poručila je Dubravka Đendović Handanović.

Navela je da je za postizanje ciljeva energetske tranzicije potrebno učešće privrede i građana, kao i da se broj prozjumera povećao sedam puta u poslednjih 18 meseci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik