Potpisana tri dokumenta o obezbeđivanju uslova za razvoj energetskog sektora

Bez autora
Oct 23 2012

U okviru manifestacije Dani energetike, pokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine Nataša Pavićević Bajić potpisala je danas tri dokumenta kojim se obezbeđuju uslovi za dalji razvoj energetskog sektora u Vojvodini. To su Sporazum o saradnji sa nemačkom kompanijom S-Tech-Energie GmbH, Protokol o saradnji sa Fondom za kapitalna ulaganja Vojvodine i Memorandum o razumevanju sa Međunarodnom finansijskom korporacijom, članicom grupe Svetske banke. S obzirom na značaj potpisanih sporazuma, kao i zbog važnosti donacije kompanije S-Tech-Energie namenjene novosadskom porodilištu, svečanosti je prisustvovao i predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić. Sporazum o saradnji sa kompanijom S-Tech-Energie GmbH potpisali su Nataša Pavićević Bajić, direktor nemačke kompanije Michael Brander i direktor Kliničkog centra Vojvodine, prof. dr Dragan Drašković.

Potpisana tri dokumenta o obezbeđivanju uslova za dalji razvoj energetskog sektoraU okviru manifestacije Dani energetike, pokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine Nataša Pavićević Bajić potpisala je danas tri dokumenta kojim se obezbeđuju uslovi za dalji razvoj energetskog sektora u Vojvodini.

To su Sporazum o saradnji sa nemačkom kompanijom S-Tech-Energie GmbH, Protokol o saradnji sa Fondom za kapitalna ulaganja Vojvodine i Memorandum o razumevanju sa Međunarodnom finansijskom korporacijom, članicom grupe Svetske banke.

S obzirom na značaj potpisanih sporazuma, kao i zbog važnosti donacije kompanije S-Tech-Energie namenjene novosadskom porodilištu, svečanosti je prisustvovao i predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić.

Sporazum o saradnji sa kompanijom S-Tech-Energie GmbH potpisali su Nataša Pavićević Bajić, direktor nemačke kompanije Michael Brander i direktor Kliničkog centra Vojvodine, prof. dr Dragan Drašković.

Ova kompanija je već pristupila izgradnji dve solarne elektrane, kao i fotonaponskih panela i konstrukcija u Vojvodini. Realizacijom ovog projekta biće zaposleno oko 100 ljudi. Zbog uspešne saradnje sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku i mineralne sirovine, ova kompanija je odlučila da donira manje fotonaponske krovne elektrane snage 60 kW i ukupne investicione vrednosti oko 110.000 evra.

Protokol o saradnji sa Fondom za kapitalna ulaganja potpisali su pokrajinska sekretarka Pavićević Bajić i direktor Fonda Nebojša Malenković. Predmet protokola je saradnja na realizaciji projekata za poboljšanje energetske efikasnosti javnih objekata za koje će Fond izdvojiti sredstva u iznosu od 200 miliona dinara.

Nataša Pavićević Bajić potpisala je Memorandum o razumevanju sa Međunarodnom finansijskom korporacijom, članicom grupe svetske banke (IFC-Internacional Finance Corporation - World Bank Member). Ovaj Memorandum je osnova za početak saradnje dveju strana u cilju promovisanja održivog finansiranja u privatni sektor, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije.

Vojvodina je do sada privukla oko 45 odsto stranih investicija, što govori o tome da smo uprkos krizi bili veoma uspešni, podsetio je dr Bojan Pajtić. Pajtić je izjavio da je obaveza prema generacijama koje dolaze da se koriste oni obnovljivi izvori energije koji nam stoje na raspolaganju. Svake godine na vojvođanskim poljima propada oko 10 miliona tona biomase, koja može da bude iskorišćena u energetske svrhe. U Vojvodini ima oko 70 geotermalnih izvora energije, od kojih se svega desetak aktivno koristi.

Prema njegovim rečima, možemo da koristimo energiju vetra i solarnu energiju, a ono što je velika prednost, jeste što u ovoj oblasti ne manjka zainteresovanih investitora, naprotiv, postoji veliko interesovanje za investicije u obnovljive izvore energije kod nas, između ostalog i zbog toga što ovu vrstu energije subvencioniše i država.

Do 2020. godine treba da bude dostignut standard od 27 posto energije iz obnovljivih izvora, što je dostižno, a to će se činiti kroz različite programe izgradnje infrastrukture, eksploatacijom obnovljivih izvora energije, kao i kroz subvencionisanje kamata u programima Svetske banke i EBRD-a.

Kompanija S-Tech-Energie GmbH danas je donirala 110.000 evra Kliničkom centru Vojvodine, kroz solarne panele i tako pokazala da je socijalna odgovornost kompanija veoma važna, naglasio je Pajtić.

Potpisivanje sporazuma je prvi korak u saradnji Sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine i Fonda za kapitalna ulaganja, kojim se predviđa da 2013. godina bude godina energetske efikasnosti, rekao je Nebojša Malenković i dodao da se kroz konkretna ulaganja i putem poziva, koji će biti upućen lokalnim samoupravama sa teritorije AP Vojvodine, omogući da se za objekte koji su u javnoj svojini konkuriše, da izradi projektno-tehnička dokumentacija koja će biti preduslov za podizanje nivoa energetske efikasnosti objekata u narednim godinama, kroz konkretne radove, kao i kroz projekte uštede u enregiji.

Fond za kapitalna ulaganja želi da otvori mogućnost da od uštede koja nastane u tokovima zagrevanja tih objekata, bude oformljen fond za reinvestiranje i ulaganja u dalje projekte. Ovo su prvi koraci u realizaciji strategije koja bi trebalo da u narednih dvadeset godina doprinese ozbiljnoj saradnji Vlade Republike Srbije, AP Vojvodine i lokalnih samouprava, u cilju energetske efikasnosti i racionalnog korišćenja domaćih energetskih resursa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik