Prednosti otvaranja tržišta energenata

Bez autora
Nov 07 2013

Vlada više ne određuje cene energenata, što znači da i vođenje socijalne politike izlazi iz javnih energetskih preduzeća, pre svega EPS-a i "Srbijagasa". Kroz socijalne energetske karte, država je omogućila najsiromašnijim građanima olakšice za plaćanje računa za struju, gas i grejanje iz toplana. Počelo je otvaranjem naftnog tržišta. Već četiri godine cene naftnih derivata formiraju se slobodno, u zavisnosti od kretanja cena sirove nafte i vrednosti dolara na svetskoj berzi. Od septembra ove godine i cena gasa se konačno usklađuje tržišno. U Srbiji ima 33 licencirana javna snabdevača gasom, a svi gas nabavljaju od "Srbijagasa", kojeg je država izabrala na tenderu za njihovog snabdevača. Ta cena koju ima snabdevač je praktično cena koja odslikava realnu cenu na tržištu prirodnog gasa i pokriva sve troškove koji služe za nabavku prirodnog gasa iz uvoza i iz domaćih izvora. To znači da se cena može menjati i na niže i na više u zavisnosti od tržišta.

Prednosti otvaranja tržišta energenataPored cena naftnih derivata, od septembra se i cene gasa usklađuju sa tržištem. Od Nove godine i tržište struje počeće da se otvara za konkurenciju. Kroz socijalne karte, država je omogućila najsiromašnijim građanima olakšice za plaćanje računa. Očekuje se da, sa otvaranjem tržišta, i naplata bude efikasnija.

Vlada više ne određuje cene energenata, što znači da i vođenje socijalne politike izlazi iz javnih energetskih preduzeća, pre svega EPS-a i "Srbijagasa". Kroz socijalne energetske karte, država je omogućila najsiromašnijim građanima olakšice za plaćanje računa za struju, gas i grejanje iz toplana.

Počelo je otvaranjem naftnog tržišta. Već četiri godine cene naftnih derivata formiraju se slobodno, u zavisnosti od kretanja cena sirove nafte i vrednosti dolara na svetskoj berzi.

Od septembra ove godine i cena gasa se konačno usklađuje tržišno. U Srbiji ima 33 licencirana javna snabdevača gasom, a svi gas nabavljaju od "Srbijagasa", kojeg je država izabrala na tenderu za njihovog snabdevača.

Dejan Stojanović iz Agencije za energetiku smatra da ta cena odslikava stanje na tržištu.

"Ta cena koju ima snabdevač je praktično cena koja odslikava realnu cenu na tržištu prirodnog gasa i pokriva sve troškove koji služe za nabavku prirodnog gasa iz uvoza i iz domaćih izvora. To znači da se cena može menjati i na niže i na više u zavisnosti od tržišta", objasnio je Stojanović.

Tako je gas poskupeo 5,6 odsto, a već prvog decembra pojeftiniće u proseku za 3,4 odsto. Stručnjaci ističu da tržišne cene gasa i mazuta povlače i cene toplotne energije. To znači, da bi i toplane morale da usklađuju cene grejanja sa cenama energenata koje koriste. Zbog toga se što pre mora preći na naplatu po utrošku.

Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Miloš Banjac kaže da će toplane biti obavezne da na računu napišu koliko je potrošeno količina toplote, kolika je cena i druge informacije o tome kako se formira cena toplotne energije, koliki su fiksni troškovi, a koliko su troškovi direktno zavisni od energenta.

"Na taj način će i toplane biti zainteresovane da smanje svoje cene pošto će biti direktno pod okom javnosti kako se one odnose prema energiji i energentima", rekao je Banjac.

I tržište struje već od Nove godine biće dobrim delom otvoreno za konkurenciju. Za godinu dana i domaćinstva će moći da biraju najpovoljnijeg isporučioca struje. Otvaranje energetskog tržišta treba da donese i bolju naplatu računa za isporučene energente.

Jelica Putniković iz Balkan magazina kaže da snabdevači iz inostranstva neće razmišljati o tome da li neko može da plati račun za struju ili gas.

"Pošto je već prihvaćeno da imamo slobodno tržište imaćemo jednostavno situaciju da će doći snabdevači iz inostranstva koji jednostavno neće razmišljati o tome može li neko da plati, to jest da isključe nekoga ko troši struju, da li za grejanje da li za druge potrebe, a takođe i za gas", rekla je Putnikovićeva.

Otvaranje energetskog tržišta za konkureciju i slobodno formiranje cena gasa, struje, nafnih derivata, obaveza je i naše zemlje na putu ka Evropskoj uniji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik