Prijedorskoj Toplani dva miliona eura donacije za izgradnju toplane na biomasu

Bez autora
Apr 14 2015

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić potpisao je danas s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), švedske međunarodne agencije za razvoj(SIDA) i Toplane Prijedor ugovor o grantu za izgradnji toplane za centralno daljinsko grijanje na osnovu biomase, vrijedan dva miliona eura. Pavić je ovom prilikom istakao da je EBRD odobrila kredit u ukupnoj vrijednosti od sedam miliona eura prijedorskoj Toplani, gdje je garant grad Prijedor, a švedska SIDA je donirala grant od dva miliona eura za rekonkstrukciju kotlovnice na biomasu. Ovaj ugovor je izuzetno važan, posebno ako se zna da je ukupan prihod Toplane oko 4,5 miliona, a za nabavku mazuta se izdvaja oko 5,5 miliona maraka, rekao Pavić. Dodao je da će se tokom realizacije ovog projekta mazut zamijeniti biomasom jer će se koristiti energent kojeg ima u okruženju, a ujedno će Prijedorčani dobiti čistiji zrak što je dio evrospke težnje smanjenja emisije štetnih gasova.

Prijedorskoj Toplani dva miliona eura donacije za izgradnju toplane na biomasuGradonačelnik Prijedora Marko Pavić potpisao je danas s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), švedske međunarodne agencije za razvoj(SIDA) i Toplane Prijedor ugovor o grantu za izgradnji toplane za centralno daljinsko grijanje na osnovu biomase, vrijedan dva miliona eura.

Pavić je ovom prilikom istakao da je EBRD odobrila kredit u ukupnoj vrijednosti od sedam miliona eura prijedorskoj Toplani, gdje je garant grad Prijedor, a švedska SIDA je donirala grant od dva miliona eura za rekonkstrukciju kotlovnice na biomasu.

- Ovaj ugovor je izuzetno važan, posebno ako se zna da je ukupan prihod Toplane oko 4,5 miliona, a za nabavku mazuta se izdvaja oko 5,5 miliona maraka - rekao Pavić.

Dodao je da će se tokom realizacije ovog projekta mazut zamijeniti biomasom jer će se koristiti energent kojeg ima u okruženju, a ujedno će Prijedorčani dobiti čistiji zrak što je dio evrospke težnje smanjenja emisije štetnih gasova.

Pavić je potvrdio da je u toku analiza prispjelih tenderskih ponuda, te da se uskoro očekuje izbor izvođača radova i početak gradnje novog energetskog postrojenja.

Šef predstavništva EBRD-a u Sarajevu Ian Braun je istakao da se ova banka odlučila za podršku ovoga projekta, jer je ocijenjeno da BiH i pored velikog šumskog bogatstva, malo koristi drvo kao energent.

Predstavnica Ambasade Švedske u BiH i šefica kancelarije SIDA-e u BiH Mari Bergstrom naglasila je da švedska vlada posebno vodi računa o zaštiti životne okoline.

Ona je dodala da je ukupno učešće švedske SIDA-e u ovom projekt oko 2,8 miliona eura grant sredstava.

Direktorica Toplane a.d. Prijedor Ljiljana Despotović je izrazila nadu da će nova energetska postrojenja biti u funkciji, ako ne na početku, onda u toku naredne sezone grijanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik