Proizveli 30 posto više energije od planiranog

Bez autora
Apr 02 2014

Preduzeće "Eko energija" iz Kalesije, prva bosanskohercegovačka solarna elektrana, uspješno posluje već dvije pune godine. Na krovu kalesijske sportske dvorane, koja je još u izgradnji, instalirali su 504 solarna panela SE, ukupne površine 838 kvadratnih metara. Direktor "Eko energije" Selmir Fatić zadovoljan je radom elektrane u koju je uloženo 800.000 KM, a čija je godišnja proizvodnja struje dovoljna za potrebe 100 domaćinstava. Do sada je proizvedeno 326.000 kilovat-sati, što je 30 posto više od planirane proizvodnje. To se postiže, zahvaljujući činjenici da je instalirana najkvalitetnija oprema. Dnevna proizvodnja je do 900 kilovata, a to zavisi od vremenskih prilika, odnosno od količine sunčevih zraka, kaže Fatić. Da solarna elektrana uspješno posluje potvrđuje i činjenica da "Eko energija" planira raditi mini hidroelektranu.

Proizveli 30 posto više energije od planiranogPreduzeće "Eko energija" iz Kalesije, prva bosanskohercegovačka solarna elektrana, uspješno posluje već dvije pune godine.

Na krovu kalesijske sportske dvorane, koja je još u izgradnji, instalirali su 504 solarna panela SE, ukupne površine 838 kvadratnih metara.

Vremenske prilike

Direktor "Eko energije" Selmir Fatić zadovoljan je radom elektrane u koju je uloženo 800.000 KM, a čija je godišnja proizvodnja struje dovoljna za potrebe 100 domaćinstava.

- Do sada je proizvedeno 326.000 kilovat-sati, što je 30 posto više od planirane proizvodnje. To se postiže, zahvaljujući činjenici da je instalirana najkvalitetnija oprema. Dnevna proizvodnja je do 900 kilovata, a to zavisi od vremenskih prilika, odnosno od količine sunčevih zraka - kaže Fatić.

Da solarna elektrana uspješno posluje potvrđuje i činjenica da "Eko energija" planira raditi mini hidroelektranu.

Sigurna dobit

- Uz to, radit ćemo još jednu solarnu elektranu do 150 kilovata dnevne proizvodnje. Naša firma radi i projekte za elektrane, a gradimo i elektrane za druge po principu "ključ u ruke". Ovakvi projekti zahtijevaju ulaganja, ali je zato dobit sigurna. Što je najvažnije, proces proizvodnje je vrlo jednostavan i ne traži dodatna ulaganja - navodi Fatić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik