Projekat od prvorazrednog značaja

Bez autora
Sep 11 2012

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Rusije prošle godine premašila je dve milijarde dolara. Mogućnosti proširenja ekonomske saradnje su mnogo veće. Najviše se očekuje od gasnog aranžmana i gasovoda Južni tok. Procenjena vrednost gasovoda kroz našu zemlju je oko dve milijarde evra. Gradnja gasovoda "Južni tok" počeće polovinom decembra. To je alternativni pravac snabdevanja Evrope gasom iz Rusije i kaspijskog regiona. Srbija kao tranzitna zemlja, očekuje višestruku korist. Vlada najavljuje da će "Južni tok" uskoro dobiti status Nacionalnog projekta. Južni tok je geostrateški projekat od prvorazrednog značaja za Srbiju i Evropu, a aktivnosti oko realizacije projekta su u toku. Agencija za prostorno planiranje privodi kraju izradu prostornih planova za lokalne samouprave kroz koje je predviđena trasa gasovoda.

Projekat od prvorazrednog značajaIzgradnja "Južnog toka" počeće polovinom decembra. Deonica gasovoda kroz Srbiju duga 411 kilometara, doneće milijardu i po direktnih investicija. Domaća preduzeća već traže da u tom poslu budu glavni izvođači radova.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Rusije prošle godine premašila je dve milijarde dolara. Mogućnosti proširenja ekonomske saradnje su mnogo veće. Najviše se očekuje od gasnog aranžmana i gasovoda Južni tok. Procenjena vrednost gasovoda kroz našu zemlju je oko dve milijarde evra.

Gradnja gasovoda "Južni tok" počeće polovinom decembra. To je alternativni pravac snabdevanja Evrope gasom iz Rusije i kaspijskog regiona. Srbija kao tranzitna zemlja, očekuje višestruku korist. Vlada najavljuje da će "Južni tok" uskoro dobiti status Nacionalnog projekta.

"Južni tok je geostrateški projekat od prvorazrednog značaja za Srbiju i Evropu, a aktivnosti oko realizacije projekta su u toku. Agencija za prostorno planiranje privodi kraju izradu prostornih planova za lokalne samouprave kroz koje je predviđena trasa gasovoda", objašnjava ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.

Očekuje se da će izgradnja deonice gasovoda kroz Srbiju duge 411 kilometara doneti milijardu i po direktnih investicija. Domaća preduzeća već traže da u tom poslu budu glavni izvođači radova.

Jelica Putniković iz "Balkan magazina" ističe da je Južni tok dobra prilika za zapošljavanje i lokalnog stanovništva ali i srpske privrede uopšte, a kao primer navela je "Energoprojekt" i neka druga građevinska preduzeća, koja grade svuda po svetu i sigurno se mogu učestvovati u izgradnji južnog toka.

Godišnji kapacitet "Južnog toka" kroz Srbiju je do 41 milijarde kubika gasa, a Sporazum o dugoročnim isporukama u narednoj deceniji omogućava još pet milijardi kubika preko Mađarske.

Međutim, pošto Srbija sada nema tehničkih mogućnosti za povlačenje tako velikih količina, što pre treba izgraditi gasne elektrane i skladišta.

Uoči sastanka predsednika Nikolića i Putina, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin objašnjavao je kako da Srbija izvuče što veću korist iz Sporazuma o slobodnoj trgovini.

"Srbi treba da pokažu veću energičnost. U Srbiji postoji širok spektar robe potrebne ruskom tržištu. Glavno je da se uspostavi mehanizam dopremanja robe u Rusiju uz prihvatljive uslove, odnosno obezbediti kontingente robe, logističke uslove", objasnio je Konuzin.

Ruski ambasador rekao je da srpski partneri umesto da nešto urade, predlažu da ruski poslovni ljudi dolaze ovde i sami to rade, što koči saradnju posebno u domenu poljoprivrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik