Prva nova elektrana posle 20 godina

Bez autora
Jul 07 2011

Ukoliko se postigne konačan dogovor o učešću Naftne industrije Srbije u modernizaciji i proširenju Termoelektrane - Toplane Novi Sad, poslu u koji je već uključena Elektroprivreda Srbije, dve najveće energetske kompanije u Srbiji bi se po prvi put našle na realizaciji istog zadatka. NIS je zainteresovan za učešće u tom projektu i trenutno se vode pregovori oko toga na koji način bi ta kompanija mogla da se uključi u konzorcijum koji sačinjavaju EPS i Grad Novi Sad, vlasnici preduzeća Energija Novi Sad. EPS podržava učešće NIS-a u izgradnji TE-TO Novi Sad. Ministarstvo infrastrukture i energetike takođe daje podršku ulasku NIS-a u projekat jer smatramo da bi to bilo veoma važno u smislu njegove realizacije. Potom bi u realizaciju posla bio uključen i strateški partner koji se bira u aktuelnoj tenderskoj proceduri, a dosad su se kvalifikovale četiri kompanije.

Prva nova elektrana posle 20 godinaUkoliko se postigne konačan dogovor o učešću Naftne industrije Srbije u modernizaciji i proširenju Termoelektrane - Toplane Novi Sad, poslu u koji je već uključena Elektroprivreda Srbije, dve najveće energetske kompanije u Srbiji bi se po prvi put našle na realizaciji istog zadatka.

Dušan Mrakić, državni sekretar za energetiku, izjavio je da je NIS zainteresovan za učešće u tom projektu i da se trenutno vode pregovori oko toga na koji način bi ta kompanija mogla da se uključi u konzorcijum koji sačinjavaju EPS i Grad Novi Sad, vlasnici preduzeća Energija Novi Sad.

- EPS podržava učešće NIS-a u izgradnji TE-TO Novi Sad. Ministarstvo infrastrukture i energetike takođe daje podršku ulasku NIS-a u projekat jer smatramo da bi to bilo veoma važno u smislu njegove realizacije. Potom bi u realizaciju posla bio uključen i strateški partner koji se bira u aktuelnoj tenderskoj proceduri, a dosad su se kvalifikovale četiri kompanije - objasnio je Mrakić za list EPS-a Kilovat-čas.

Prema njegovim rečima, nije isključena ni mogućnost da EPS u partnerstvu sa NIS-om i Gradom Novim Sadom postane i većinski partner u modernizaciji TE-TO Novi Sad. On dodaje da će sve ipak biti izvesnije kada se sagledaju sve mogućnosti oko ulaska NIS-a u taj posao i kada se ti elementi dogovore sa potencijalnim strateškim partnerom.

- Situacija bi trebalo da se iskristališe do kraja godine. Novina je i to da se sa NIS-om razmatra mogućnost gasifikacije mazuta, po najrigoroznijim ekološkim standardima. Reč bi bila o novom dodatnom postrojenju - ističe Mrakić.

Prema njegovim rečima, u poslu pripreme projekta se daleko odmaklo, a u planu je da se u toku naredne godine odredi i strateški partner, a to će biti jedna od četiri kompanije koje su ušle u uži izbor na tenderu. Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, koji je ujedno bio i član Stručnog saveta EPS-a za ocenu izvodljivosti prethodne studije sa generalnim projektom rekonstrukcije ili izgradnje gasno-parnog bloka u TE-TO Novi Sad ističe za Danas da je uključenje NIS-a u projekat od velikog značaja jer ta kompanija TE-TO Novi Sad snabdeva mazutom.

- Ukoliko bi se i NIS našao u konzorcijumu za modernizaciju TE-TO Novi Sad to bi bio izuzetno dobar potez. Što više učesnika bude uključeno u projekat to su veće šanse da se on na kraju uspešno i sprovede. Danas u svetu više nije uobičajeno da kompanija samostalno opredeli za investicioni poduhvat, već se praktikuje stvaranje konzorcijuma sa većim brojem članova. Recimo u izgradnju Severnog toka je uključeno šest partnera pa ne vidim razlog zašto veći broj partnera ne bi sprovodio modernizaciju TE-TO Novi Sad. Po mom mišljenju u projekat bi trebalo uključiti i Javno preduzeće Srbijagas. I ta kompanija je važan faktor jer TE-TO, Novi Sad snabdeva prirodnim gasom - ističe naš sagovornik.

Preduzeće Energija Novi Sad osnovano je 2009. godine sa ciljem raspisivanja međunarodnog tendera za modernizaciju Termoelektrane - Toplane Novi Sad. To praktično znači da će nova firma ENS, tenderom steći partnera koji će obezbediti investiciona sredstva za izgradnju novog gasno-parnog bloka u TE-TO, sa instalisanom snagom od 450 megavata, odnosno od 300 termičkih megavata, za pokrivanje potreba toplifikacionog sistema Novog Sada.

Vrednost investicije biće veća od 200 miliona evra. Stručnjaci ističu da je izgradnja novog bloka veoma važan projekat jer u Srbiji u poslednjih dvadesetak godina nije izgrađeno nijedno elektroenergetsko postrojenje. Nakon modernizacije TE-TO Novi Sad Srbija će imati više električne energije, cene grejanja će biti niže, a zahvaljujući većoj energetskoj efikasnosti smanjiće se potrošnja primarnih energenata. S obzirom na instalisanu snagu koju će imati novi gasno-parni blok procene da će godišnji troškovi za centralno grejanje biti smanjeni za 200 do 400 miliona dinara zvuče sasvim realno.

Postojeća TE-TO Novi Sad proizvodi struju, toplotnu energiju za grejanje Novog Sada i tehnološku paru za Rafineriju nafte Novi Sad. Postrojenje se tokom prethodnih nekoliko godina koristilo uglavnom tokom zimskih meseci za potrebe grejanja Novog Sada i za snabdevanje Srbije strujom. Zbog nedovoljnog angažovanja i velikih troškova, proizvodna cena struje značajno prevazilazi cenu kilovat-sata koji se dobija iz termoelektrana na domaći lignit, što rad TE-TO Novi Sad trenutno čini ekonomski neodrživim na duži rok.

Međutim, eksperti ističu da treba imati u vidu da je TE-TO Novi Sad nezamenljivi toplotni izvor sistema daljinskog grejanja Novog Sada, iz kojeg se toplotnom energijom snabdeva više od 75.000 domaćinstava i drugih potrošača. Razmatranjem više mogućih varijanti rekonstrukcijeTE-TO Novi Sad u gasno-parno postrojenje, uz korišćenje postojeće opreme i infrastrukture, došlo se do zaključka da je ekonomski najisplativija izgradnja novog kogeneracijskog gasno-parnog bloka velike snage i energetske efikasnosti. Naime, prethodna studija sa rešenjima na nivou generalnog projekta pokazala je da se gradnjom velikog visokoekonomičnog postrojenja stvaraju uslovi za proizvodnju električne i toplotne energije po cenama koje su niže od cena uvozne električne energije, kao i cena toplotne energije u lokalnim gradskim toplanama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik