Rafinerija Komika u Beogradu?

Bez autora
Apr 15 2010

Ukoliko „Komiko ojl” i definitivno ne bude dobio zeleno svetlo za gradnju rafinerije nafte u Smederevu, ta ćerka firma američko-holandskog konzorcijuma „Komiko oversiza” mogla bi da gradi rafineriju u Beogradu, jer je pored Kovina i Požarevca i prestonica pozvala investitora na razgovore. Da li će, međutim, investicija vredna 250 miliona dolara ostati u Srbiji, ili će biti preseljena u neku od zemalja u regionu, menadžment ove kompanije će odlučiti u junu do kada bi trebalo da bude završen prostorni plan posebne namene koji treba da pokaže da li će se u Smederevu graditi novo postrojenje za proizvodnju evropski kvalitetnog goriva ili ne. Investitor je prilično zabrinut ovakvim razvojem situacije i s pravom pita kako je moguće da pošto je raspisan javni konkurs za gradnju u Smederevu, odbornici ove opštine sada traže raspisivanje referenduma, što će presuditi da li je strani investitor dobrodošao u Srbiju ili ne. Ni „Komiko oversiz” ni „Bejzik ekvipment”, firme koje su uključene u ovaj veliki projekat, nemaju iskustva o tome da se u bilo kojoj zemlji raspisivao referendum zbog ekonomskih pitanja.

Rafinerija Komika u Beogradu?Ukoliko „Komiko ojl” i definitivno ne bude dobio zeleno svetlo za gradnju rafinerije nafte u Smederevu, ta ćerka firma američko-holandskog konzorcijuma „Komiko oversiza” mogla bi da gradi rafineriju u Beogradu, jer je pored Kovina i Požarevca i prestonica pozvala investitora na razgovore, potvrdio je juče za „Politiku” Radomir Radivojević, direktor „Komiko ojla”.

Da li će, međutim, investicija vredna 250 miliona dolara ostati u Srbiji, ili će biti preseljena u neku od zemalja u regionu, menadžment ove kompanije će odlučiti u junu do kada bi trebalo da bude završen prostorni plan posebne namene koji treba da pokaže da li će se u Smederevu graditi novo postrojenje za proizvodnju evropski kvalitetnog goriva ili ne. To je, između ostalog, zaključak vlasnika i menadžera ovog konzorcijuma donet na poslednjoj sednici Upravnog odbora održanog juče u Beogradu, kaže Radivojević.

– Investitor je prilično zabrinut ovakvim razvojem situacije i s pravom pita kako je moguće da pošto je raspisan javni konkurs za gradnju u Smederevu, odbornici ove opštine sada traže raspisivanje referenduma, što će presuditi da li je strani investitor dobrodošao u Srbiju ili ne – dodaje Radivojević.

Ni „Komiko oversiz” ni „Bejzik ekvipment”, firme koje su uključene u ovaj veliki projekat, nemaju iskustva o tome da se u bilo kojoj zemlji raspisivao referendum zbog ekonomskih pitanja, ističe Radivojević.

On kaže da je zbog politizacije ovo vrlo loša preporuka potencijalnim investitorima da dođu u Srbiju, te da se nada da će se odbornici Skupštine Smedereva koji su novu sednicu zakazali za 20. april (kada bi ponovo trebalo da glasaju o referendumu) urazumiti i shvatiti da im gradnja rafinerije donosi prosperitet. Ako ni zbog čega drugog ono zbog zapošljavanja više od 2.200 radnika u vreme gradnje i više stotina po završetku rafinerije.

– Argumenti opozicije da rafineriju ne treba graditi zbog potencijalnog zagađenja životne sredine pali su u vodu pred činjenicom da iza „Komika”, pored svih drugih standarda, stoji i potvrda Nemačkog nacionalnog instituta o ispunjenosti standarda kvaliteta, takozvani Tjub, koja garantuje da nema govora o zagađenju – kaže Radivojević.

Na pitanje zašto, ako već postoji toliko prepreka u Smederevu, investitori ne odu u gradove koji ih pozivaju, Radivojević kaže da Smederevo strateški ima najbolju poziciju.

– Nije mi jasno ni zašto Smederevo odbija da se u budžet, kako je predviđeno, slije 4,2 miliona dolara koje bi „Komiko” trebalo da uplati pre negoli dobije građevinsku dozvolu – kaže on.

Radivojević na pitanje o bankarskoj garanciji ističe da ovoj kompaniji i nije potrebna klasična bankarska garancija već izjava banke da prati ovaj program što je „Komiko” već obezbedio.

Menadžment kompanije ne može, ističe naš sagovornik, da razume kako je moguće da ljudi koji su u Skupštini Smedereva zvanično podržali ovaj projekat sada podrivaju celu stvar, napominjući da u „Komiku” gube strpljenje jer se s ovom „dinamikom” radova na današnji dan nalaze tamo gde je trebalo da budu u avgustu prošle godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik