Remont Turskog toka neće ugroziti snabdevanje gasom

Bez autora
Jun 17 2021

Snabdevanje ruskim gasom na Balkanu preko Turskog toka, zbog redovnog održavanja podmorskog cevovoda od Rusije do Turske, neće biti ugroženo.

Srbija će imati dovoljno gasa, i sa Banatskim Dvorom i bez njega, kažu u Srbijagasu za Energiju Balkana.

Privremeno obustavljanje transporta prirodnog gasa kroz oba podmorska cevovoda gasovoda Turski tok od 22. do 29. juna, neće ugroziti redovno snabdevanje potrošača u Srbiji ovim energentom.

"Naravno da će biti gasa. I sa Banatskim Dvorom i bez njega. To su planirane aktivnosti”, objašnjavaju u Srbijagasu.

Transport gasa gasovodom od ruske do turske obale biće privremeno obustavljen zbog redovnog godišnjeg održavanja i uobičajenog pregleda stanja ovog sistema, saopštila je kompanija Turski tok.

Radove će izvoditi preduzeće Južni tok Transport B. V., operater podmorskog sistema cevovoda, prenela je agencija Anadolija.

Potencijalnu nestašicu prirodnog gasa zbog prekida isporuka ovim pravcem još u maju je najavio generalni direktor Bulgargasa Nikolaj Pavlov, koji je obavestio nacionalnog energetskog regulatora Bugarske o pregovorima koji se vode s Gaspromom o izvođenju isporuka alternativnim putem, preko Transbalkanskog gasovoda, javile su sofijske Novinite.

"To znači da će radovi na popravci dovesti do prekida isporuke u periodu od sedam dana za Grčku, Severnu Makedoniju, Srbiju, Tursku, Rumuniju i Bugarske, što će dovesti do nestašice prirodnog gasa na ovim tržištima”, rekao je Nikolaj Pavlov precizirajući da "pregovori sa Gaspromom traju više od mesec dana”.

Pavlov je tada rekao da se pregovara o tome da ruski gas za potrošače u Bugarskoj ide starom rutom snabdevanja - kroz Ukrajinu i Rumuniju.

Čini se, međutim, da upozorenje bugarskog menadžera nije izrečeno, zbog zabrinutosti da će biti nestašice gasa. Gaprom to sebi, svakako, neće dozvoliti. Pogotovo ne usred leta. Tim pre što ruski gas u Tursku stiže i gasovodom Plavi tok. Uz to, neće u remontu biti gasovod Turski tok (Balkanski tok, kako ga Bugari zovu) kroz Bugarsku. A njime gas iz Turske, dakle, i iz turskih skladišta gasa, može da se transportuje u Balkanski tok i dalje do potrošača u zemljama koje je Pavlov nabrojao.

Čini se da Bugari opet pokušavaju da u pregovorima sa Gaspromom "izboksuju“ neke pogodnosti, kao kada su pregovarali o povoljnijim cenama u vreme kada su otezali sa gradnjom Balkanskog toka, piše portal.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik