RS planira izgradnju prvog vjetroparka

Bez autora
May 30 2010

Elektroprivreda RS obavlja aktivnosti na polju istraživanja alternativnih izvora energije, prije svega na istraživanju potencijala vjetra, a studija o korištenju ovog obnovljivog izvora energije finansira se iz donatorskih sredstava Njemačke banke za obnovu i razvoj (KfW). Planiraju sa strateškim partnerom učestvovati u izgradnji jednog vjetroparka instalirane snage od 50 megavata. Predstavnici KfW-a izrazili su spremnost da pod veoma povoljnim uvjetima finansiraju izgradnju vjetroparka, a u toku je izbor jedne od pet lokacija gdje će se graditi park. Obavljaju se mjerenja i procjene o mogućnostima korištenja državnog zemljišta radi lakšeg i jeftinijeg rješavanja imovinskih odnosa. Prema određenim procjenama, učešće električne energije trebalo bi ograničiti na deset posto, što iznosi skoro 120 megavata, zbog obaveze da se za ovaj procent mora uvijek obezbijediti rezervna količina energije u slučaju ispada ili nemogućnosti rada.

RS planira izgradnju prvog vjetroparkaElektroprivreda RS obavlja aktivnosti na polju istraživanja alternativnih izvora energije, prije svega na istraživanju potencijala vjetra, a studija o korištenju ovog obnovljivog izvora energije finansira se iz donatorskih sredstava Njemačke banke za obnovu i razvoj (KfW).

Povoljni uvjeti


- Planiramo sa strateškim partnerom učestvovati u izgradnji jednog vjetroparka instalirane snage od 50 megavata - istakli su u Elektroprivredi ovog entiteta.

Kako je "Avazu" potvrđeno u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS, predstavnici KfW-a izrazili su spremnost da pod veoma povoljnim uvjetima finansiraju izgradnju vjetroparka, a u toku je izbor jedne od pet lokacija gdje će se graditi park.

- Obavljaju se mjerenja i procjene o mogućnostima korištenja državnog zemljišta radi lakšeg i jeftinijeg rješavanja imovinskih odnosa. Prema određenim procjenama, učešće električne energije trebalo bi ograničiti na deset posto, što iznosi skoro 120 megavata, zbog obaveze da se za ovaj procent mora uvijek obezbijediti rezervna količina energije u slučaju ispada ili nemogućnosti rada - objasnili su u resornom ministarstvu.

Dio potencijala

S obzirom na to da se BiH svrstava u oblasti bogate hidroenergetskim potencijalima, a posjeduje i značajne rezerve uglja za izgradnju većih kapaciteta za proizvodnju električne energije, stručnjaci smatraju da obnovljivim izvorima energije nije dat dovoljan značaj sa stanovišta istraživanja, ali ni zakonske regulative.

Procjenjuje se da bi, ako bismo iskoristili samo dio potencijala koje imamo, solarni sistem mogao proizvesti energije dovoljno da zamijeni i do 40 posto postojećih sistema za proizvodnju električne energije.

Računi manji za 40 posto

- Pilot-projekt u Domu penzionera u Trebinju dao je veoma dobre rezultate, jer su računi za električnu energiju u prosjeku manji za 40 posto. Primjena ove tehnologije imala bi veliki značaj kod velikih potrošača kao što su bolnice, domovi i škole, ali i u domaćinstvima - ocjenjuju u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik