Rusija ne odustaje od Južnog toka

Bez autora
Mar 20 2011

"Gasprom" demantuje tvrdnje pojedinih moskovskih medija da Rusija razmišlja da odustane od gradnje Južnog toka. U toj kompaniji, potvrđeno je da studija izvodljivosti napreduje, kao i da se početak gradnje planira do kraja sledeće godine. Iz "Srbijagasa" najavljuju da će ovih dana sa "Gaspromom" osnovati zajedničko preduzeće za Južni tok u Srbiji. Ulaganje u taj gasovod, za rusku kompaniju je potpuno ekonomski opravdano. U "Gaspromu" računaju na to da su Evropi potrebni novi gasovodi sa sigurnim izvorima tog energenta. Projekat Južni tok već je uveliko odmakao i razvija se prema planu. Studije izvodljivosti za Srbiju, Sloveniju i za morski deo gasovoda su završene. Očekuje se da zajednička studija za sve delove gasovoda bude završena ubrzo. Očekuje se da će prve isporuke gasa biti do kraja 2015. godine.

Rusija ne odustaje od Južnog tokaStudija izvodljivosti za projekat Južni tok napreduje, potvrđeno RTS-u u "Gaspromu". Iz Srbijagasa najavljuju da će ovih dana sa ruskom kompanijom osnovati zajedničko preduzeće za Južni tok u Srbiji.

"Gasprom" demantuje tvrdnje pojedinih moskovskih medija da Rusija razmišlja da odustane od gradnje Južnog toka. U toj kompaniji, RTS-u je potvrđeno da studija izvodljivosti napreduje, kao i da se početak gradnje planira do kraja sledeće godine.

Iz "Srbijagasa" najavljuju da će ovih dana sa "Gaspromom" osnovati zajedničko preduzeće za Južni tok u Srbiji.

Ulaganje u taj gasovod, za rusku kompaniju je potpuno ekonomski opravdano. U "Gaspromu" računaju na to da su Evropi potrebni novi gasovodi sa sigurnim izvorima tog energenta.

"Projekat Južni tok već je uveliko odmakao i razvija se prema planu. Studije izvodljivosti za Srbiju, Sloveniju i za morski deo gasovoda su završene. Očekujemo da zajednička studija za sve delove gasovoda bude završena ubrzo. Očekujemo da će prve isporuke gasa biti do kraja 2015. godine", saopštio je "Gasprom".

U "Srbijagasu", kažu da je predviđeno da gasovod u našu zemlju, ulazi kod Zaječara, a izlazi kod Subotice. Projekat je, kažu, u fazi dogovora tehničkih detalja, poput toga kako će proći ispod Dunava, koliko naši građevinari mogu da učestvuju u izgradnji. Međutim,sve češće se priča i o eventualnoj izmeni trase.

"Ukoliko se i bude razmatrala trasa kroz Rumuniju koja se stalno pominje, više kao ljuljanje projekta zbog lobističkih nastojanja a ne zbog realnosti, čak i u tom slučaju, a ta faza nije razrađivana, trasa kroz Srbiju bi bila kraća 20 kilometara", navodi direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

I dok sve češće neki mediji prenose da gasovod nema budućnost, "Gasprom" najavljuje da sve više zemalja i energetskih kompanija ulaze u projekat.

"U junu 2010. godine, "Gasprom", "ENI" i "EDF" potpisali su memorandum koji stvara uslove za učešće francuske kompanije u vlasničkoj strukturi akcionarskog društva Južni tok. Razgovori o sledećim koracima u vezi sa uključenjem kompanije "EDF" u projekat su u toku", navodi "Gasprom".

To je, po mišljenju nekih ekonomista, potvrda da se Južni tok širi i geografski i po obimu transporta gasa.

"To znači da je više zemalja uključeno i da je usmeren na nova tržišta, koja ruski gas nije do sada pokrivao u tom obimu. Naročito Italija, a po svemu sudeći i Francuska, Švajcarska, Slovenija, videćemo šta će biti", rekao je ekonomista Aleksandar Kovačević.

U "Gaspromu" su potvrdili RTS-u da će u aprilu projekat Južni tok predstaviti zvaničnicima u Briselu i razgovarati o njegovoj koristi za evropske potrošače. Predviđeni kapacitet gasovoda je 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje, a vrednost 15 i po milijardi evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik