Saradnja NIS-a i kineske kompanije CMEC u projektu izgradnje TE u Kovinu

Bez autora
Sep 13 2012

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević i ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović saopštili su danas da su Naftna industrija Srbije (NIS) i kineska kompanija CMEC zainteresovani za realizaciju projekta izgradnje termoelektrane u Kovinu. Te dve kompanije pokazale su interesovanje da završe istražne radove i urade projektnu dokumentaciju za izgradnju dva termo-bloka od po 350 megavata u Kovinu. Postoje neka sporna pravna pitanja koja se tiču izdavanja istražnih prava, s obzirom na to da je prethodnih godina jedna bugarska kompanija već uradila elaborat o rezervama uglja u Kovinu po odobrenju tada aktuelnog Ministarstva rudarstva. Očekuje se da će ta sporna pitanja u najkraćem mogućem roku biti rešena u saradnji Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja i Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Saradnja NIS-a i kineske kompanije CMEC u projektu izgradnje TE u KovinuMinistar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević i ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović saopštili su danas da su Naftna industrija Srbije (NIS) i kineska kompanija CMEC zainteresovani za realizaciju projekta izgradnje termoelektrane u Kovinu.

Bačević je nakon sastanka sa generalnim direktorom NIS-a Kirilom Kravčenkom i predsednikom kompanije CMEC (CHina Machinery Engineering Corporation) Džangom Čunom naveo da su te dve kompanije pokazale interesovanje da završe istražne radove i urade projektnu dokumentaciju za izgradnju dva termo-bloka od po 350 megavata u Kovinu.

Ministar je ukazao na to da postoje neka sporna pravna pitanja koja se tiču izdavanja istražnih prava, s obzirom na to da je prethodnih godina jedna bugarska kompanija već uradila elaborat o rezervama uglja u Kovinu po odobrenju tada aktuelnog Ministarstva rudarstva.

On je izrazio očekivanje da će ta sporna pitanja u najkraćem mogućem roku biti rešena u saradnji Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja i Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Mihajlović je istakla da Ministarstvo energetike podržava ulaganja u taj, ali i u druge energetske infrastrukturne projekte u Srbiji.

Prema njenim rečima, ukoliko se brzo reše sporna pitanja u vezi sa istražnim pravima može se očekivati da izgradnja termoelektrane u Kovinu počne najranije za godinu dana.

Nova termoelektrana u blizini Kovina, prema procenama stručnjaka, mogla bi da podmiruje trećinu potreba Vojvodine za električnom energijom. Na tom području su, kako pokazuju ranije istražne informacije, procenjene zalihe od približno 276 miliona tona uglja, koje su dovoljne za eksploataciju u narednih 35 godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik