Saradnja sa francuskim kompanijama u energetici i rudarstvu

Bez autora
Sep 28 2022

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa delegacijom francuskih privrednika – MEDEF o saradnji u oblasti energetike i rudarstva, posebno u domenu razvoja OIE.

Tokom sastanka bilo je reči i o mogućim investicijama francuskih kompanija u ovom sektoru u Srbiji, novim tehnologijama, energetskoj tranziciji i procesu dekarbonizacije.

Tom prilikom je postignut dogovor o formiranju zajedničke radne grupe, koju će činiti predstavnici ovog ministarstva, „Elektroprivrede Srbije“, „Elektrodistribucije Srbije“, članovi MEDEF-a i Ambasade Francuske, koja će se baviti konkretnim, prioritetnim projektima.

Mihajlović je predstavnicima najvećih francuskih kompanija okupljenih u udruženju MEDEF rekla da je Srbija posvećena pitanju dekarbonizacije i svojim obavezama iz Pariskog sporazuma i Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan.

Potpredsednica Vlade je navela da je Srbija potpuno promenila zakonodavni okvir, a posebno su važni Zakon o korišćenju OIE i Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnom korišćenju energije, koji su usklađeni sa EU.

Prema njenim rečima, cilj je da povećamo udeo OIE u narednim godinama, a nadamo se da do 2050. godine budemo potpuno dekarbonizovana zemlja.

Na tome ćemo raditi i kroz donošenje integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za period do 2030. godine, sa projekcijama do 2050. godine i strategije razvoja energetike Republike Srbije za period do 2040. godine, sa projekcijama do 2050. godine, rekla je ona.

Mihajlović je objasnila i da energetska politika počiva na investicijama u nove kapacitete, unapređenju energetske efikasnosti i povezivanju sa regionom.

Želimo najnovije tehnologije i kompanije koje imaju iskustva u razvoju OIE sektora i mislim da tu postoji mogućnost da sarađujemo. Sporazum o strateškom partnerstvu između Srbije i Francuske daje mogućnost da brže i efikasnije možemo da radimo na zajedničkim projektima, naglasila je ona.

Započeli smo, kako je istakla, projekte kojima unapređujemo energetsku efikasnost, što uz modernizaciju distributivnog i prenosnog sistema i regionalno povezivanje u ovom i u gasnom sektoru predstavlja važne stubove naše energetike.

Na sastanku su učestvovali i predstavnici „Elektroprivrede Srbije“, „Elektrodistribucije Srbije“, koji su govorili o investicionim planovima, izgradnji novih kapaciteta i modernizaciji mreže.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar rekao je da postoji obostrano interesovanje za unapređenje saradnje u oblasti energetike, imajući u vidu da je Zelena agenda u fokusu čitave Evrope.

Prema njegovim rečima, postoji interesovanje francuskih preduzeća za učešće u reformi energetskog sektora, posebno danas kada je energetika centralna tema.

Predsednik Pokreta francuskih internacionalnih preduzeća Kristof Peti naveo je da u poseti Srbiji borave delegacije 19 preduzeća, od kojih su neka specijalizovana za oblast energetike, zelene energije i energetske efikasnosti.

Energetika je danas problem u Srbiji, Francuskoj, celoj Evropi, i važno je da što pre radimo na stvaranju zajedničkih planova i projekata. Mislim da imamo dovoljno kapaciteta da u ovoj oblasti sarađujemo sa Srbijom, svakako postoje dobra prethodna iskustva, istakao je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik