Saradnja TAP-a i BH-Gasa: Memorandum o razumijevanju i saradnji

Bez autora
Apr 07 2011

Trans Adriatic Pipeline i BH-Gas su potpisali Memoradum o razumijevanju i saradnji u cilju istraživanja mogućnosti za razvoj tržišta prirodnog gasa i unapređenja diverzifikacije snabdijevanja u jugoistočnoj Evropi. Ovo je druga inicijativa koju je TAP preuzeo kako bi načinio pozitivan doprinos ovim ciljevima. U februaru su TAP i hrvatski operator Plinacro zaključili Memorandum o razumijevanju i saradnji s ciljem uspostave saradnje u brojnim područjima, a kako bi se osigurao koordinirani razvoj njihovih gasnih projekata. TAP konzorcij, koji čine evropski energetski lideri Statoil, E.ON Ruhrgas i EGL, ima za cilj izgradnju gasovoda preko Grčke, Albanije i Italije i dovođenje kaspijskog gasa u Evropu. Gasovod će biti ključna komponenta u otvaranju Južnog gasnog koridora definiranog od Evropske unije.

Saradnja TAP-a i BH-Gasa: Memorandum o razumijevanju i saradnjiTrans Adriatic Pipeline i BH-Gas su potpisali Memoradum o razumijevanju i saradnji u cilju istraživanja mogućnosti za razvoj tržišta prirodnog gasa i unapređenja diverzifikacije snabdijevanja u jugoistočnoj Evropi.

Ovo je druga inicijativa koju je TAP preuzeo kako bi načinio pozitivan doprinos ovim ciljevima.

U februaru su TAP i hrvatski operator Plinacro zaključili Memorandum o razumijevanju i saradnji s ciljem uspostave saradnje u brojnim područjima, a kako bi se osigurao koordinirani razvoj njihovih gasnih projekata.

TAP konzorcij, koji čine evropski energetski lideri Statoil, E.ON Ruhrgas i EGL, ima za cilj izgradnju gasovoda preko Grčke, Albanije i Italije i dovođenje kaspijskog gasa u Evropu. Gasovod će biti ključna komponenta u otvaranju Južnog gasnog koridora definiranog od Evropske unije. TAP je predviđen s mogućnošću reverzibilnog protoka gasa, što će također unaprijediti pouzdanost u slučaju prekida snabdijevanja regije energijom. Plinacro, zajedno s BH-Gasom, promovira Jadransko-jonski gasovod, koji predviđa dovođenje gasa u Hrvatsku, BiH, Crnu Goru i Albaniju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik