Sedam turskih kompanija želi investirati u energetski sektor BiH

Bez autora
Oct 02 2012

Bosna i Hercegovina iščekuje skori dolazak turskih biznismena koji su spremni investirati u energetski sektor te zemlje. Do sada je sedam turskih kompanija izrazilo interes da investira u bh. energetiku. Rezultat je to nedavne posjete federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja Republici Turskoj. Zajedno s Trhuljem, u Tursku je putovao i Edhem Bičakčić, ekspert u ovoj oblasti, koji je turskim investitorima prezentirao "zakonske mogućnosti i potencijale s kojima BiH raspolaže u smislu malih i velikih, vjetroparkova i solarne tehnike, odnosno potencijala obnovljivih izvora". Ti investitori uskoro se očekuju u BiH, gdje će im se na terenu pokazati potencijali, odnosno konkretne lokacije. Oni bi trebali razgovarati s predstavnicima vlasti oko mogućih investicija u energetski sektor. Inače, kada je riječ o investicijama iz javnog sektora, njih će voditi Federalno ministarstvo energije, industrije i rudarstva, dok će Bičakčić koordinirati samostalne investicije turskih kompanija u energetski sektor BiH.

Sedam turskih kompanija želi investirati u energetski sektor BiHBosna i Hercegovina iščekuje skori dolazak turskih biznismena koji su spremni investirati u energetski sektor te zemlje.

Kako je potvrđeno agenciji Anadolija (AA), do sada je sedam turskih kompanija izrazilo interes da investira u bh. energetiku.

Rezultat je to nedavne posjete federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja Republici Turskoj. Zajedno s Trhuljem, u Tursku je putovao i Edhem Bičakčić, ekspert u ovoj oblasti, koji je turskim investitorima prezentirao "zakonske mogućnosti i potencijale s kojima BiH raspolaže u smislu malih i velikih, vjetroparkova i solarne tehnike, odnosno potencijala obnovljivih izvora".

"Ponovo sam razgovarao sa turskim kolegama i prenesen mi je stav da sedam turskih kompanija želi investirati u energetski sektor BiH. Mi te investitore uskoro očekujemo u BiH, gdje ćemo im na terenu pokazati naše potencijale, odnosno konkretne lokacije. Oni bi trebali razgovarati s predstavnicima vlasti oko mogućih investicija u energetski sektor", kazao je Bičakčić za Anadoliju.

Inače, kada je riječ o investicijama iz javnog sektora, njih će voditi Federalno ministarstvo energije, industrije i rudarstva, dok će Bičakčić koordinirati samostalne investicije turskih kompanija u energetski sektor BiH.
 
BiH raspolaže s više od 50 posto obnovljivih energetskih izvora, uključujući velike hidro potencijale s približno hiljadu malih, srednjih i velikih rijeka. Prema procjenama stručnjaka, usektoru malih hidroelektrana u Bosni i Hercegovini se koristi manje od 10 posto potencijala, što otvara široke mogućnosti za investicioni zamah.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik